• hr
  • en
  • de
  • it

Jedriličarska elita u rujnu stiže u Rovinj

Svjetska jedriličarska elita pohodit će akvatorij Rovinja od 28. rujna do 2. listopada na jednom od najatraktivnijih jedriličarskih natjecanja - Adris RC44 Cupu. Svjetska turneja RC44 sastoji se od šest regata na isto toliko lokacija diljem svijeta, a osim Hrvatske, natjecanje će se održati u Austriji, Italiji, Francuskoj, Španjolskoj i Kaliforniji. Svi timovi jedre na identičnim jedrilicama koje je dizajnirao Russell Coutts, četverostruki pobjednik America's Cupa.

Na predstavljanju ovoga spektakularnoga natjecanja potpisan je sporazum o suradnji Adris grupe i Hrvatskog jedriličarskog saveza, čijom prigodom su ugovor potpisali predsjednik Uprave Adris grupe mr. Ante Vlahović i predsjednik HJS-a Marijan Hanžeković.

Svečanosti su prisustvovali i najuspješniji hrvatski jedriličari: Ivan Kljaković Gašpić, Tina Mihelić, Tonći Stipanović, Šime Fantela i Igor Marenić.
- Biti dio RC 44 svjetske turneje velika je čast za Hrvatsku. Zadovoljstvo nam je da ćemo još jednom moći ugostiti neke od najboljih svjetskih jedriličara, i to u prekrasnom akvatoriju Rovinja uz podršku Adris grupe kojoj ovom prigodom zahvaljujem. Ova je regata velika promocija jedrenja u Hrvatskoj, ali i Hrvatske u svijetu jedrenja i turizma, naročito nautike - istaknuo je važnost natjecanja Hanžeković.

Početkom jeseni pjenit će se more ispred Rovinja, na jednom mjestu naći će se najbolji jedriličari svijeta, brojni osvajači zlatnih olimpijskih i svjetskih medalja, te pobjednici America's Cupa. Na regati sudjeluje 15 timova iz 11 zemalja, a klasa RC44 slovi za jedriličarsku Formulu 1. Naime, atraktivni brodovi izrađeni su korištenjem iste tehnologije koja se koristi i za proizvodnju šasija bolida formule. Brzina, dizajn i performanse jedrilica su spektakularni, brodovi imaju velika ubrzanja, a mogu jedriti po svim uvjetima, što jamči uzbudljivo i izjednačeno natjecanje u kojemu je presudna vještina posade i kormilara.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr