• hr
  • en
  • de
  • it

Jedriličari kluba "Vitar" u Zavalatici

- Mladi jedriličari Pomorskog kluba Vitar iz Smokvice na otoku Korčuli svakodnevno krote vitar, sada sa tri brodice - zadovoljno ističe predsjednik Jadran Pecotić koji je prije mjesec dana na osnivačkoj skupštini kluba dobio povjerenje brojnih mještana općine Smokvica. Od osnutka im se priključilo 20-tak mladih iz OŠ koji su upravo u završnoj fazi prve obuke jedrenja. Uz pomoć donatora krenuli su s prve dvije jedrilice Optimist, a prije nekoliko dana je zaplovio i Topper (3.5 metra). Uskoro će zaploviti i 35 godina stari Laser, kada ga malo uljepšamo, kaže Pecotić. Svakoga dana raste broj mališana koji pitaju "barba Jadrane jeli se i ja mogu upisat? " i tako Pomorski klub „Vitar" postaje centar interesa za prastare porodice Baničevica, Radovanovića, Marelića, Pecotića, Kunjašica, Bartulića...
- Mi smo ostvarili partnerski odnos s najstarijim jedriličarskim klubom u Hrvatskoj, „Labudom" iz Splita i idemo kod njih za par tjedana. Željeli bismo se povezati sa Orsanom iz Dubrovnika i Refulom iz Hvara. Mi smo najmlađi jedriličarski klub u Hrvatskoj i to naša djeca sada znaju - ističe Pecotić.
„Vitar" je prije dva dana s 12 jedriličara i tri jedrilice posjetio uvalu Zavalaticu u Čari na južnoj obali otoka Korčule. Najavljeni dolazak mladih jedriličara iz Brne i Smokvice pobudio je interes mještana i turista u Zavalatici. Nekoliko mladih iz Zavalatice je po prvi put i zaplovilo na Optimistima kluba „Vitar".
- Nismo imali vitra da demonstriramo vještine, ali smo se družili - kaže Pecotić, očekujući da će se djeca Zavalatice i Čare pridružiti klubu „Vitar" koji u subotu promovira jedrenje u Prižbi (općina Blato). Nakon toga idu u Split, kod „Labuda". Za blagdan Velike Gospe u Brni imamo prvu lokalnu regatu, kaže predsjednik Pomorskog kluba Vitar iz Smovice, s porukom da je osobno nagrađen. - Treniram djecu koja u srcima imaju osjećaj za vitar i more, nisu sretni u bonaci - zadovoljno poručuje predsjednik Pecotić.

Izvor: www.dubrovački.hr