• hr
  • en
  • de
  • it

Jedriličari imaju dvije medalje!

Dvije medalje osvojili su hrvatski jedriličari na Olimpijskim igrama 2016.! Tako to jednostavno izgleda, a nije nimalo. Nagrada je stigla nakon 20ak godina spartanskog života. Srebro je uzeo Tonči Stipanović, a Šime Fantela i Igor Marenić osigurali su postolje u dvojcima. Hoće li se u Rio de Janeiru svirati hrvatska himna saznat ćemo sutra oko 20 sati po hrvatskom vremenu.

Dan je za hrvatsku reprezentaciju potrajao do kasno, jer se čekao ishod prosvjeda između Šime Fantele i Igora Marenića i Australaca Matthewa Belchera i Willa Ryana, jedne od dvije posade koje im jedine mogu uzeti zlato. Tek oko 22.30 po lokalnom vremenu izašla je hrvatska posada sa prosvjeda, i to bezuspješno, jer je prosvjed odbačen. No, to je kraj priče.
Početak je srebro Tončija Stipanovića u Laseru. Večeras je veliko slavlje u maloj hrvatskoj jedriličarskoj depandansi u blizini Marine da Gloria, fešta se naveliko i u Hrvatskoj, naročito u Splitu i Jedriličarskom klubu Mornar. Šteta je što nije zlato, međutim ova medalja ogromno je postignuće, tako da se brzo zaboravilo da je ukupna pobjeda izostala. U predstartnoj proceduri Stipanović je u taktičkom nadmudrivanju s jedinim tko ga je mogao ugroziti na prvom mjestu, Australcem Tomom Burtonom, dobio penal, doduše potpomognut upravo sucima koji su mu penal dosudili. Sudački gumenjak je napravio u prolazu val koji je Stipanovića pogurnuo prema Australcu, jedrilice su se dotakle, prema pravilima hrvatski kormilar je bio kriv. Morao je odraditi kazneni okret, startao je zbog toga debelo posljednji i s te pozicije se nije uspio izvući. No, ni to ne bi bio problem da Australac nije zaista izvrsno odradio posao u finalu, uspio s devetog mjesta doći do trećeg i time nadoknaditi deset bodova zaostatka koje je imao za Stipanovićem i uzeti zlato. 

- Zlato je naravno zlato, ali znam što sam napravio, i presretan sam, kao što vjerujem da su i svi doma. Je, bio je taj sudački gumenjak, ali tu se ništa ne može i ne mislim više o tome. Imam medalju i presretan sam - komentirao je Stipanović.
Bronca je pripala Novozelanđaninu Samu Meechu.
Nažalost, bez medalje je još jednom ostao Ivan Kljaković Gašpić u Finnu. Dobro je startao, međutim promjena smjera vjetra u prvoj stranici kursa bacila ga je na začelje flote, u vrh je izbio njegov izravni konkurent za medalju Amerikanac Caleb Paine, koji je uspio odmah napraviti veliku razliku. Za nesreću vjetar je nakon toga bio apsolutno stabilan i Kljaković Gašpić više nije imao prilike uopće nešto pokušati. U konačnici peto mjesto za njega, isto kao u Londonu.

- Dao sam sve od sebe, ali nažalost na polovici prve stranice vjetar je jako okrenuo na drugu stranu. Amerikanac koji je u osnovi bio primoran jedini otići desno, jer je izgubio start, imao je puno sreće. Nakon toga sam riskirao, jer ovdje ne jedriš da bi bio četvrti ili peti, već jedriš za medalju. Nažalost, ispalo je za mene malo neslavno danas, povijest iz Londona se ponovila. Žao mi je, ali dao sam sve od sebe - ispričao je Ivan.
Britanac Giles Scott već ranije osigurao je zlato, srebro je osvojio Slovenac Vasilij Žbogar.
Ako bude vjetra po hrvatskom vremenu u 19.05 Šime Fantela i Igor Marenić jedre u finalu dvojaca za zlato. Vode od prvog dana, nisu vodstvo ispustili nijednog trenutka. Nakon deset jedrenja, danas su odradili čak tri, imaju 11 bodova više nego Grci Mantis i Kagialis na drugom mjestu i 13 nego Australci Belcher i Ryan na trećem. U prijevodu to znači da bi Grci trebali u cilj ući šest mjesta ispred hrvatske posade, a Australci sedam da im uzmu zlato.

- Mi smo i dalje hladne glave, nemamo još ništa, nismo još ništa osvojili, odmor, masaža i sutra je novi dan - rekao je Šime, iako ga je smiješak malo odavao.
Ako ne bude vjetra 18.08. je rezerevni dan za finale za dvojce.
Pavle Kostov i Petar Cupać olimpijsku su regatu završili na 15. mjestu u 49eru. Malo više priče o ovom dvojcu, o četvrtim OI za Cupaća i trećim za Kostova, u klasi koja je Hrvatskoj bila apsolutna nepoznanica dok ovi dečki nisu počeli juriti u jedriličarskoj Formuli 1, slijedi u narednim danima, kao i o daskašu Luki Mratoviću, koji je također odradio pionirski posao u svojoj disciplini.

Izvor: www.hjs.hr