• hr
  • en
  • de
  • it

Jedrilica u kojoj je pronađen kokain bila je usidrena u marini Tankerkomerca

Istražitelji riječkog Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta odigrali su ključnu ulogu u do sada najvećoj zapljeni droge u kojoj je sudjelovala hrvatska policija. Riječ je o, kako smo pisali, pronalasku više od tone kokaina na jedrilici što je zaustavljena na Kanarskim otocima.
U toj operaciji uz hrvatsku sudjelovale su i policije Republike Srbije i Kraljevine Španjolske, a rezultirala je uhićenjem četvorice krijumčara - dvojice Hrvata i dvojice državljana Srbije.
Ova višemjesečna akcija provodila se pod kodnim imenom "Maska". Isto ime imala je i operacija što je tijekom četvrtka finalizirana u BiH i Srbiji, dok je na dubrovačkom području u sklopu dijela tog kriminalističkog istraživanja nazvanog "Gladius III" uhićeno nekoliko hrvatskih dilera droge.
Šverc droge iz Južne Amerike u zemlje zapadne, ali i jugoistočne Europe, već je tradicionalni oblik kriminala po kojem su najpoznatiji na ovim prostorima bili braća Šarić, poznatiji kao balkanski narko-bosovi. Da ti putevi krijumčarenja nisu prekinuti, potvrđuje i ova posljednja akcija u kojoj je glavnu riječ vodila upravo hrvatska policija. Naime, kako doznajemo, a to se može zaključiti i na osnovu fotografije objavljene uz priopćenje na službenoj web stranici Ministarstva unutarnjih poslova RH, jedrilica u čijim je posebno izgrađenim bunkerima pronađena 1,1 tona kokaina bila je usidrena u zadarskoj gradskoj luci i to na jednom od vezova u marini Tankerkomerca.
Otamo se plovilo uputilo prema Južnoj Americi, a njime je upravljao hrvatski skiper. Krijumčari su vjerojatno računali da na tom vrlo frekventnom dijelu marine još jedna jedrilica neće izazvati ničiju sumnju.
Slučaj će, kako stoji u priopćenju Ravnateljstva policije, preuzeti hrvatski USKOK jer je upravo njemu proslijeđena ta prijava, pa se može očekivati da će uskoro Hrvatska zatražiti izručenje ovih krijumčara.

Izvor: www.zadarskilist.hr