• hr
  • en
  • de
  • it

Jedrenje nas veseli i spaja

Prije otvaranja "Vitra" vozikali smo se okolo na biciklima i nismo znali što bismo sa sobom. Sad imamo zanimaciju, jedrenje nas veseli i spaja.
Čak razmišljamo da i sami pokušamo izgraditi brod, sigurni smo da bi nam barba Jadran pokazao kako. On sve zna - kazala su nam djeca iz prvog otočnog pomorskog kluba "Vitar", osnovanog ljetos u Brni na Korčuli.
U želji da sačuva i oživi pomorsko naslijeđe svojih predaka i njihova otoka, rođeni Splićanin Jadran Pecotić, nakon radnog vijeka provedenog u Austriji, mirovinu je odlučio posvetiti svim naraštajima Korčulana za koje ga veže ljubav prema moru.
Na tom tragu osnovao je i "Vitar", prvi pomorski klub na otocima, koji u formi neprofitne udruge okuplja otočane kroz jedrenje, brodomodelarstvo, ronjenje i podvodnu fotografiju, te brigu o okolišu i druge oblike njegovanja stoljetne tradicije pomorstva i ribarstva u tim krajevima.
- Osjećaj da pridonosim pozitivnom razvoju ove djece i zajednice, nakon života provedenog u kapitalizmu, neprocjenjiv je. Korčula je otok pomoraca i ribara pa je naša obveza održati tu tradiciju. Uz donacije nekolicine imućnijih stranaca koji su kupili kuće u Brni i ovdje ljetuju, lako smo organizirali sve potrebno za pokretanje kluba, jer su brzo prepoznali značenje i potencijal ovog projekta. A u skladu s mogućnostima, pridružilo nam se i lokalno stanovništvo pa smo sedam doniranih brodova iz klase optimist svi zajedno popravljali i obnavljali, što nas je odmah i zbližilo - govori nam barba Jadran, koji je i sam donirao dvije brodice.
Na pokretanju kluba proteklog su proljeća sudjelovali mnogi mještani, svih uzrasta, ali najmlađi su bili najrevniji pa je njih 18 ljeto provelo uz jedro, vjetrom nošeni toplim morem. Iako jedre tek nekoliko mjeseci, samopouzdanja u ovih moreplovaca ne manjka pa željni novih pustolovina pozivaju na odmjeravanje snaga.
- U početku nas je bilo strah i svi smo se smijali kada bi se netko prevrnuo i završio u moru, a danas ga pohvalimo ako se sam uspije okrenuti natrag. Održali smo već i prvu regatu unutar kluba te vjerujemo da smo spremni za natjecanja s drugim klubovima. Ako nas netko pozove, mi ćemo sigurno doći - spremno su zaključili uglas.
A upravo je samopouzdanje ono što trener Jadran želi osnažiti kod svojih mornara. Kako navodi, želi im pomoći da odrastu u ljude spremne za suočavanje s izazovima odrasle dobi. Ljude koji znaju donositi odluke te raspolažu raznim vještinama, na čemu grade samopouzdanje i samopoštovanje. Vjeruje da će ih to učiniti konkurentnima na tržištu rada te spretnijima i okretnijima. Iz tog razloga u prostorima kluba, koje im je na raspolaganje stavio Šveđanin Kaj Theman, nesebično im prepustivši prizemlje svoje kuće na rivi, bave se raznim aktivnostima. Djeca sama rade na održavanju svojih brodova, crtaju i slikaju, te proučavaju pomorske i ribarske običaje, kako lokalne, tako i s raznih krajeva svijeta.
- Često se okupimo u klubu pa na zidu projiciramo video-uratke s You tuba. Gledamo lov na jastoge u Indoneziji ili jedriličarsko prvenstvo svijeta u Sydneyu. Djeca budu oduševljena, a često nam se pridruže i stariji mještani koji šetajući ovuda primijete šušur pa se družimo i raspravljamo. Nastojimo osnovati i sekciju tradicionalnih korčulanskih jedrenjaka; bracere i gajete, kako bismo ih spasili od nestanka i sačuvali taj jedinstveni dio brodograditeljske tradicije ovog otoka, a imamo i mnoge druge razvojne projekte koje ćemo pokušati ostvariti - kazao je ovaj novopečeni Korčulanin, starosjedilačkih korijena, koji je oživio tradiciju otoka.
Poznavanje i poštovanje naslijeđa, prema mišljenju ovog proaktivnog umirovljenika volontera, ključ je napretka pa vjeruje da će na tim temeljima, kroz kick starter poligone i crowd founding kapanje, uspješno ostvariti svoje razvojne projekte.
U planu tako imaju korištenje energije vjetra, ali i izgradnju 30 optimista koje bi rasporedili po raznim uvalama otoka Korčule i tako većem broju mladih omogućili radost plovidbe na povoljnom vjetru, kao alternativu hipnozi elektroničkim napravama.

Pucali od ponosa
Djeca iz PK "Vitar" nedavno su posjetila splitski JK "Mornar", najtrofejniji domaći klub, gdje su se upoznali s funkcioniranjem velikog, uigranog kluba. Iako su se prilikom uplovljavanja katamaranom u splitsku luku neki od njih preplašili gužve, te najavili treneru da neće zaploviti, tijekom dana svi su se ipak okuražili pa je katamaran koji ih je vozio nazad na Korčulu, kako opisuje njihov trener, pucao od ponosa.
- Za njih je to bio veliki izazov. Navikle na pitomu uvalu Brne, promet u splitskoj gradskoj luci nemalo ih je iznenadio. Zadovoljstvo koje su osjetili uspjevši savladati strah, osnažilo ih je i to će iskustvo zauvijek pamtiti. Eto, o tome se radi - zadovoljno zaključuje ponosni trener.

Članovi od 6 do 72 godine
Na istaknutom mjestu u prostorima kluba navedeni su profesionalni pomorci s područja ove općine, koji su plovili još u 19. stoljeću, kao i svi ondašnji teretni brodovi u vlasništvu njenih stanovnika, ali i razni, vezani uporabni premeti, među kojima i 120 godina staro svićalo kojime se pod brod privlačila riba. Zidovi su kluba, pak, ukrašeni podvodnim fotografijama pa je kohezija starog i novog prisutna u prostoru koliko i duhu ove male pomorske zajednice koja svakim danim privlači sve više članova, a dans broji one u dobi od 6 do 72 godine.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr