• hr
  • en
  • de
  • it

Jedra s Dragovoda osvajaju svijet

Splitski "Sailboat RC" je u samom svjetskom vrhu dizajna i proizvodnje radio-upravljanih jedrilica, a unatoč jakoj svjetskoj konkurenciji bez premca je kad je riječ o izradi jedra!
Ova tvrtka, koju su početkom 2016. osnovali Zvonko Jelačić i Josip Marasović, jedina u svijetu pomoću 3D modeliranja izrađuje jedro iz jednog komada, dok svi njezini konkurenti to čine rezanjem materijala na tri dijela i nakon toga ponovnim spajanjem. Liste narudžbi za njihove modele radio-upravljanih jedrilica sve su duže, kao i popis osvojenih prvih mjesta na svjetskim, europskim i nacionalnim regatama.
Zaljubljenicima u ovu vrst jedrenja "Sailboat RC" dobro je poznat, a kako je sve krenulo i gdje je tvrtka danas, ispričao nam je Josip Marasović. Našli smo se u lučici Zenta, gdje nam je i demonstrirao jedrilice koje nastaju u radionici na splitskim Dragovodama.
Kad su počeli ovaj biznis, razvili su prvo model Kantun1, pa KantunS i potom Kantun2, radio-upravljane jedrilice klase IOM (eng. International One Metre) koja je danas i najtraženija i na koju se zbog kompleksne proizvodnje čeka 4 do 6 mjeseci. U odnosu na konkurente u svijetu, gotovo upola su smanjili vrijeme čekanja na isporuku te jedrilice IOM klase. U ovoj godini proizveli su 50-ak takvih jedrilica, kao i 20-ak komada 65-centimetarskog modela DragonForce, koje kupci po narudžbi dobiju za nekoliko dana. Prodaju najviše preko web shopa.

Konstantni rast
- Sad nas je u firmi šest, a tražimo još jednog, čak i dvojicu za proizvodnju. U tom poslu treba biti strpljiv, precizan, odgovoran. Bitno nam je da osoba ima mirnu ruku, mogao bi biti npr. zlatar ili bravar, ali tko god dođe moramo ga obučiti jer radio upravljano jedrenje nije nešto što srećete svaki dan. U svijetu je dosta popularno, pogotovo u SAD-u, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Australiji - kazuje nam 27-godišnji Josip Marasović.
Dodaje da je "Sailboat RC" izvozno orijentiran, a među desetak najpoznatijih proizvođača jednometarskih jedrilica u svijetu spada u TOP 3. Pun je hvale i za ljude koji se u Hrvatskoj bave radio-upravljanim jedrenjem.
- Ekipa je super, to su ljudi koji su entuzijastični, puni su znanja, velika su nam potpora, ide se na regate, uči se, radi i razvija. To je posao koji nema kraja, stalno se radi na unapređenju - ističe Josip i s ponosom naglašava da je Kantun2 svjetski i europski prvak, osvojio je i dosta prvih mjesta u Australiji, Njemačkoj, Kini...
Za te pobjede zaslužan je najviše Zvonko Jelačić, koji sudjeluje i na regatama, ali i drugi jedriličari koji upravljaju Kantunom2, modelom koji se pokazao najboljim u različitim vremenskim uvjetima.
- U ovom poslu smo treću godinu, konstantno rastemo, konzervativni smo u ulaganjima, sami se financiramo, dosta ulažemo u istraživanje i razvoj i to nam se isplati, stabilniji smo, možemo mirnije spavati. Budući da nam klijenti dosta vjeruju, imamo sve više kupaca, možemo promjene uvoditi bezbrižnije. Super je što se rezultati vide - priča nam Josip i prisjeća se da im je u razvoju startupa puno pomogao i Studentski poduzetnički inkubator (SPI) koji djeluje na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.
On je upravo bio završio studij na Ekonomiji i prijavio se u SPI kao diplomand, a njegov kolega Zvonko Jelačić, inače inženjer brodogradnje, već je imao zapažene rezultate u radio-upravljanom jedrenju, još 2009. osvojio je titulu najmlađeg svjetskog prvaka IOM klase ikada. Svojedobno je jedrio i u klasi optimist. Josip se tijekom studija bavio volonterskim radom s djecom i mladima, a kao svestrana osoba vidio se u ovom poslu koji je, kako kaže, spoj tehničke kulture, fizike, elektronike, jedrenja...
- Nakon osnivanja firme krenuli smo u Studentski poduzetnički inkubator. Mentori su nam dali korisne savjete, efikasno su evaluirali naše ideje, uz to u inkubatoru su nam pomogli s kontaktima i to nam je bilo super. Svi smo međusobno ovisni i ne možete napredovati ako niste umreženi i ako znanje ne dijelite - kaže mladi poduzetnik.
U tim počecima njihov startup osvojio je i posebno priznanje, izvan konkurencije, u Studentskom poduzetničkom inkubatoru.

Utrka s vremenom
- Znanje s Ekonomije i iz poduzetničkog inkubatora mi puno pomaže u radu. Biti poduzetnik u Hrvatskoj znači ispuniti mali milijun uvjeta, a nikoga nije briga otkud ćete stvoriti sve resurse i kako zapošljavati ljude. Mi kao poduzetnici smo stalno u pokretu, želimo ostvariti poboljšanja u proizvodnji, zapošljavanju, ne vjerujem da je itko uspješni poduzetnik a da ne radi nešto što voli. Najbolje je poduzetnika pustiti da radi, a kod nas imate zahtjeve ispuni ovo, ispuni ono. Ako želimo nagraditi zaposlenika, mi moramo duplo više sredstava ostvariti, a da ne pričam o tome kolika je žrtva samo jednu osobu zaposliti - govori Josip o poduzetničkoj klimi u Hrvatskoj. Priča nam i da im materijali za proizvodnju stižu iz cijeloga svijeta, pa se dosta vremena potroši i na administraciju.
Poduzetništvo je velika utrka s vremenom. Lista "to do" mi samo raste, kao i knjižica s idejama. Konstantno radimo na unaprjeđenju poslovanja i proizvoda. Vjerujem da će Kantun3 imati još bolje performanse, to je kombinacija znanosti i umjetnosti, morate se osloniti na znanost, ali i na osjećaj. A prije novog modela jedrilice planiramo i novu verziju jedra. Dosta ih je dosad pokušalo kopirati naše "one piece" jedro, ali nisu uspjeli - kazuje naš sugovornik.
Doznajemo i da žele automatizirati stroj za proizvodnju jedara, a taj projekt planiraju sufinancirati iz EU fondova. Prijavili su se i za sredstva agencije HAMAG BICRO, ali u prvom pokušaju nisu prošli. U procesu je i zaštita tehnološke inovacije. Sve to traži puno angažmana i sredstava, ali Sailboat RC jedri u svim uvjetima.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr