• hr
  • en
  • de
  • it

Jedino turizmu manje novca od 2019. godine

Jedno od mogućih objašnjenja leži u činjenici da se iz Ministarstva turizma izdvaja turistička inspekcija čije će plaće sada teretiti Državni inspektorat, no ostaje pitanje kakvu to poruku šalje
Vlada ako je jedini proračunski gubitnik turizam u kojeg se svi kunu.
Kada su nedavno na Danima hrvatskog turizma u Hvaru, na susret turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade stigla tri ministra, mnogi su komentirali kako se po tome vidi dobar odnos Vlade Andreja Plenkovića prema turizmu, koji u nacionalnom BDP-u sudjeluje s 20 posto, i od kojeg do kraja godine očekujemo prihode od 12 milijardi eura. Premijer je osobno dodijelio i glavne nagrade i Hrvatska je, činilo se, disala kao prava turistička zemlja.
Međutim, hladan tuš stiže s prijedlogom državnog proračuna za 2019. prema kojem je jedini gubitnik Ministarstvo turizma na čelu s Garijem Cappellijem. Sva ostala ministarstva u narednoj će godini računati barem sa simboličnim viškom novca u odnosu na ovu, a jedino se za 16,8 posto smanjuju sredstva turizmu. Cappelli će tako u jednoj od najizazovnijih i najtežih godina za hrvatski turizam, u kojoj će se vrlo teško ponoviti rekordni rezultati, raspolagati sa 192,1 milijuna kuna dok je ove godine imao 230,4 milijuna kuna.

Proračun u crvenom
Jedno od mogućih objašnjenja leži u činjenici da se iz Ministarstva turizma izdvaja turistička inspekcija čije će plaće sada teretiti ponovno osnovan Državni inspektorat, no ostaje pitanje kakvu to poruku šalje Vlada ako je jedini proračunski gubitnik Ministarstvo turizma i turizam u kojeg se svi kunu. Kada treba ispeglati loše gospodarske vijesti, položaj Hrvatske na nekoj ljestvici ili još gore neki pad u odnosu na ranije godine, nema toga tko ne spominje rekordnu turističku godinu i rezultate, položaj i ugled Hrvatske na turističkoj karti svijeta ili investicije u turizam koje, unatoč teškoj investicijskoj klimi, nekako ipak rastu.
U toj istoj 2019. u hrvatski će se turizam, prema sadašnjim projekcijama, uložiti milijarda i sto milijuna eura, a u zdravstveni turizam dodatnih 350 milijuna eura. Dakle, gotovo milijarda i pol eura investicija u sektor čije ministarstvo jedino »zaslužuje« proračun u crvenom i to za gotovo 17 posto!?
Da turizam nije jedini proračunski gubitnik u 2019. godini, da su u toj grupi još barem dva ministarstva, možda ne bi toliko upadalo u oči, no ovako se čini da se priče o turizmu kao perjanici naše zemlje ipak govore s figom u džepu. I to nije prvi puta u prijelomnim trenucima za sektor. Bilo je tako i prije točno dvije godine kada je HDZ morao popustiti Mostu oko PDV-a i kada je jedini gubitnik tog kompromisa bio ministar turizma koji se tada i javno suprotstavio prijedlogu za povećanje stope PDV-a u ugostiteljstvu. Unatoč svemu, PDV je povećan.
Ne prolaze bolje niti hotelijeri koji traže da se stopa PDV-a za smještaj i ugostiteljstvo u Hrvatskoj izjednači s onima koje imaju zemlje na Mediteranu, i to tako da od početka 2019. i na smještaj i ugostiteljstvo bude 13 posto, a da se u iduće tri do četiri godine smanji na 10 posto. Ministar financija Zdravko Marić opet je ostao tvrd i resorni ministar mogao je hotelijerima samo najaviti porezna rasterećenja i sniženje PDV-a ali tek za 2020. godinu.

Turistička sila
Tu je i problem odljeva radne snage koji se kao mač nadvio nad domaći turistički sektor. Bez manjeg PDV-a i poreznog rasterećenja plaći, teško je konkurirati poslodavcima u Austriji ili Njemačkoj. Ministarstvo turizma nastoji kratkoročnim i dugoročnim mjerama učiniti rad u turizmu zanimljivijim, a zajedno s drugim ministarstvima i partnerima privući mlade da se školuju u strukovnim školama, no u situaciji kada turizam jedini u proračunu svijetli crveno, pitanje je ne bi li u taj važan sektor prvo trebala vjerovati Vlada, a potom svi drugi.
Novca nema i to je jasno, ali kao što se mnogo toga frizira, trebalo je ušminkati i tih 17 posto. Ako ništa drugo, onda zbog jasne poruke svima onima koji žive od turizma i samo svojim trudom, znanjem i zalaganjem stvaraju imidž Hrvatske kao svjetske turističke sile koju će samo ove godine posjetiti gotovo pa već 20 milijuna turista.

Izvor: www.novilist.hr