• hr
  • en
  • de
  • it

Jedino mjesto u Dubrovniku koje ne smijete propustiti

Jedno od ljepših mjesta u Dubrovniku koje svakako treba posjetiti, piše novinarka Claire Mason u britanskom The Guardianu, vrt je u sklopu Franjevačkog samostana Mala braće pored kojeg se nalazi i jedna od tri najstarije ljekarne na svijetu.
Nemojte dopustiti da vam pažnju odvuče 17 pitoresknih crkvi smještenih unutar gradskih zidina pa da zaboravite zaviriti u povijesni vrt, muzej i samostan koji se nalazi iza bijelih kamenih zidova, piše The Guardian.
Novinarka budućim posjetiteljima Dubrovnika savjetuje da 'čim uđu u Grad kroz Vrata od Pila i stupe na Stradun, pozornost obrate na crkvu i zvonik što se nalaze s lijeve strane.'
Lako je, piše Mason, pomisliti da je riječ o jednoj crkvi više-manje, no ovu, vjerujte, ne želite propustiti. Riječ je o Franjevačkom samostanu izgrađenom 1317. godine unutar kojeg su od samog početka smješteni ljekarna i medicinski vrt u kojem i danas raste ljekovito bilje, poput metvice i kadulje. Iako je u početku služio samo za potrebe franjevaca, s vremenom su ti isti franjevci počeli pomagati liječiti bolesnike izvan samostanskih zidina, što im je donosilo i određeni prihod.
No još je zanimljivije što je ljekarna Kod Male Braće, kako se službeno zove, ne samo treća najstarija, već i jedina na svijetu koja i dalje kontinuirano radi.
Međutim, novinarka ne spominje da se u toj ljekarni može kupiti definitivno najoriginalniji suvenir s dubrovačkog područja - kreme i vodice od ruža i ostalog mediteranskog bilja proizvedene prema izvornim recepturama starim više od 200 godina. No s originalnim dubrovačkim suvenirima itekako su upoznati strani gosti, pogotovo oni s Dalekog istoka, koji i izvan sezone u zimskim mjesecima strpljivo čekaju red za svoju zalihu mirisnih kremica.
Krema i vodica od ruža najveći su prodajni hitovi, a kao nezaobilazan dubrovački suvenir spomenuo ga je prije nekoliko mjeseci i britanski The Telegraph. U nedavnom razgovoru za tportal.hr operna pjevačica Sandra Bagarić otkrila je da je godinama vjerna kremi od ruža te da svaki put kad dođe u Dubrovnik, obavezno obnovi svoju mirisnu zalihu.

Izvor: www.tportal.hr