• hr
  • en
  • de
  • it

Jedini u Düsseldorfu

Izvješća sa sajma brodova u Düsseldorfu kažu da je u moru izlagača sa svih strana svijeta bio jedan jedini hrvatski proizvođač. Riječ je o tvrtki "More" iz Dugopolja, a izložili su svoju 17-metarsku jahtu More 55.
"Gotovo nestvarno djelovao je prizor u Hali 16 kada smo među novim brodovima svjetskog glasa, kao što su Swan, Hanse, Dehler, Dufour i Hallber Rassy, spazili hrvatsku jedrilicu. Pravi performans cruiser - luksuzan, elegantan, moćan", napisao je novinar specijalist Jutarnjeg lista Mladen Gerovac.
Iza ovog projekta stoji bračni par Mandić,Silvia i Milan. Prije nego što su pobrali lovorike struke, prošli su dug put. Šansa im se pokazala onog trenutka kada je sarajevski "Prevent" digao ruke od "Salone". Zaposlili su ljude koji su tamo dobili otkaze, a u međuvremenu su preselili pogone iz Dicma u Dugopolje, da bi u dvije godine stigli do nautičkog vrha.
- Jedrilica More 55 je Rolls Royce za hrvatske nautičare i naše prilike u tom segmentu. Ne samo cijenom od 400 tisuća eura, nego i svime drugim - kaže nam dobro upućeni sugovornik.
Procjenjuje da su Mandići od nacrta do trenutka dok nije proizveden prvi primjerak hvaljene jahte potrošili oko pet milijuna kuna. Rijetko tko bi se, kažu upućeni, upustio u takav rizik poput njih.
- Trebalo je do krajnjih granica napregnuti core biznis s čarterom, platiti poznatog dizajnera Maurizija Cossutija, ugroziti cash flow, smanjiti svaku vrstu troškova da bi se došlo do trenutka da u Švedskoj nađu kupce za prvih 10 brodova. Od toga su Šveđani pet brodova ostavili na Jadranu i rentaju ih preko njihova "More čartera" 20 tjedana u sezoni po cijeni od 5000 eura, dok je druga polovina na Karibima - kaže naš sugovornik, koji Mandićeve ubraja među top 20 biznismena u hrvatskom nautičkom turizmu.
Dvojac nije stao na tome. Nakon što je More 55 lani osvojilo prvo mjesto u svojoj klasi na prestižnoj ARC regati preko Atlantika, počeli su graditi manji model iste jedrilice od 40 stopa. Već imaju spremne kupce u Italiji, Švedskoj... Kad su iz čuvene "Bavarije" vidjeli što su napravili, angažirali su im inženjera Lea Ćurina da im napravi novu jedrilicu C 57, koja je svjetsku premijeru imala baš u Düsseldorfu.
Mandići nisu od jučer u nautičkom biznisu. Startali su prije 17 godina, u vrijeme kada se posao zahuktavao. Nakon nekih pet godina postali su najvećim kupcima Salone, poznati po tome što su u svojoj tadašnjoj tvrtki "Mande Charter" imali samo hrvatske brodove. S manjim ožiljcima od konkurencije preživjeli su i pet posnih sezona na vrhuncu krize, od 2008. do 2012. godine. Potonja godina donijela je i jedan događaj koji je Milana Mandića doveo na stranice crne kronike, i to ne samo u Hrvatskoj.
Riječ je o višemjesečnoj akciji "Jadera", što je latinsko ime Zadra, budući da je cijela operacija krijumčarenja kokaina na karipsko-balkanskoj ruti vođena upravo iz tog grada. Surađivale su kolumbijska, francuska, nizozemska, hrvatska, slovenska, engleska i španjolska policija, a "ulov" je bio pozamašan - 174 kilograma "bijeloga". Vrijednost mu se tada procjenjivala na osam milijuna eura.
Među 11 uhićenih - od kojih je bilo šestero Zadrana, a najpoznatiji od njih, Zlatko Ugarković Patak, objesio se u ćeliji zatvora u Madridu nakon dva mjeseca boravka - našao se i Milan Mandić, jer je jedrilica "Ichtys", koju je s kokainom presrela francuska policija, dvije godine ranije bila u vlasništvu njegove tvrtke "Mande Charter". U listopadu 2013. godine Mandić je s Martinequea prebačen u Hrvatsku, da bi za nekih mjesec dana izišao iz Remetinca.
Prethodno je na račun suda uplatio jamčevinu od gotovo pet milijuna kuna. Kao garanciju da neće pobjeći založio je nekretnine i plovila u vlasništvu svoje čarter tvrtke. Žalba USKOK-a na takvu odluku suda bila je odbijena.
Za cijeli ovaj slučaj mogla bi se upotrijebiti ona "kako tada, tako i sada". Optužnica je, doduše, podignuta, ali ju je sud u dva navrata vraćao na doradu. Zatražena je dopuna dokumentima iz Dominikanske Republike, ali oni, prema raspoloživim informacijama, nikako da stignu do tužitelja, pa je sudski proces daleko od početka.
Negativni odjek koju je cijela priča imala u javnosti, kažu, bila je dodatni poticaj Mandiću da se dokaže na poslovnom planu. Projekt s proizvodnjom luksuznih jahti došao je sada do točke kada ga samo neka viša sila može spriječiti da uspije.

Na Sajmu u Švedskoj
O svemu smo željeli porazgovarati s bračnim parom Mandić. Nakon uporne potrage dobili smo ih u Švedskoj, gdje nakon Düsseldorfa sudjeluju na još jednom sajmu brodova. Poručili su nam da se javimo nakon njihova povratka u Hrvatsku idućeg tjedna.

USKOK: Još čekamo dokumentaciju iz inozemstva
U USKOK-u smo pokušali doći do informacije o pravnom statusu slučaja "Jadera", za čije je rasvjetljavanje prije pet godina hrvatsku policiju pohvalila i američka Agencija za borbu protiv droge (DEA).

- "Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u predmetnom slučaju, sukladno odluci nadležnog suda, putem međunarodne pravne pomoći zatražio je dostavu dokumentacije od inozemnih pravosudnih tijela u vezi s njihovim postupanjem u ovom kaznenom predmetu - odgovorio je pismenim putem Vuk Đuričić, glasnogovornik USKOK-a, ne preciziravši o kakvoj se konkretno dokumentaciji radi, niti od koga je pomoć zatražena.

Brojčanik
174 - kilograma kokaina krijumčarila je skupina u kojoj je bio i Milan Mandić
8 - milijuna eura bila je vrijednost zaplijenjene 'robe'
11 - osoba tom je prilikom bilo uhićeno
5.000.000 - kuna jamčevine platio je Mandić za izlazak iz Remetinca

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr