• hr
  • en
  • de
  • it

Jedan dan bila sam kraljica broda

Brode, dajem ti ime "Plovput Split", neka ti je duga plovidba i mirno more, tebi, putnicima i posadi - tim je riječima ovoga ljeta u splitskom škveru porinut brod-betonara za državnu kompaniju "Plovput", no za razliku od sličnih svečanosti kada novogradnjama kumuju osobe iz svijeta politike, sporta ili estrade, ovoga puta ta je čast pripala Adrijani Batušić, bivšoj štićenici Doma za djecu "Vladimir Nazor" iz Karlovca. Kumstvu je prije dvije godine prethodio poziv iz Zaklade "Vaša pošta" čija je upraviteljica Senka Klarić upravo tu djevojku obavijestila da je dobila životno osiguranje od tvrtki "Plovput" i "Odašiljači i veze", vrijedno 6000 eura.

‘Bila mi je čast kumovati novogradnji', istaknula je Adrijana u društvu ‘Plovputova'
direktora Darka Meštrovića Poziv iz splita
- Bila sam iznenađena i istovremeno oduševljena, jer bi izlazak iz doma za mene značio put u neizvjesnost, a ovako sam imala osiguran novac - kaže Adrijana koja je od tada uspjela dobiti posao i unajmiti stan.
- Nedavno mi je ponovno stigao poziv iz Splita, a gospođa Klarić mi je rekla kako moji donatori iz "Plovputa", na čelu s direktorom Darkom Meštrovićem, žele da budem kuma njihovog novog broda. U najluđim snovima nisam mogla zamisliti da mi se to događa, da između svih "faca" budem izabrana baš ja! - ističe djevojka i dodaje:
- Direktor Meštrović me upoznao i govorio kako sam najvažnija osoba na tom događaju, pomislila sam ovo je mojih pet minuta i sigurno moj najljepši događaj u životu. Na poklon sam dobila buket cvijeća i kutiju s malom sjekiricom kojom sam presjekla konop, sve posvećeno meni - kumi broda.
Bio je to moj kraljevski dan, ne mogu vam opisati koliko sam zahvalna svima, jer su mi opet dokazali kako ima smisla vjerovati u dobre ljude, ima ih posvuda oko nas.
Kumstvo novogradnji nije i kraj "Plovputova" prijateljstva s Adrijanom, jer joj je tvrtka uplatila i policu životnog osiguranja, a to su učinili i za još šestoro mladih iz domova u Splitu, Dubrovniku, Rijeci i Puli.
- Inicijativa je već ranije krenula iz Zaklade i od gospođe Klarić koja već godinama u humanitarni rad uključuje domaće tvrtke, a sve kako bi se pomoglo mladim ljudima koji nisu imali sreću odrastati u obiteljima, te im tako osigurati pravo na ugodan i lijep život nakon izlaska iz domova. Na takav život svi imamo pravo, a mi time umjesto skupih darova možemo uložiti u nečiju sretniju budućnost - kaže direktor Meštrović.
"Vaša pošta" je tijekom proteklih godina kroz razne oblike financirala čak 330 djece, a za 20 domova od sjevera do juga Hrvatske uplaćeno više od 15 milijuna kuna.
- Našoj inicijativi odazvao se niz tvrtki koje su pokazale dobročinstvo. Posebno me ganuo čin iz našeg "Plovputa" - tvrdi upraviteljica zaklade i dodaje kako su se u humani lanac uključili i Hrvatski registar brodova, te "Brodosplit".

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr