• hr
  • en
  • de
  • it

Jazine kao marina?

Nedavno je zadarski poduzetnik Igor Karuc izazvao veliku pozornost medija i javnosti u Zadru najavom o mogućnosti izgradnje nautičke marine u uvali Jazine s 300-njak komercijalnih vezova, 400 komunalnih vezova za manje brodice i nekoliko desetaka vezova za "mega jahte".

Definitivno najatraktivniji i najupečatljivi dio predloženog rješenja za transformaciju uvalu Jazine u nautičku marinu predstavlja novi pogled na ulogu, funkciju i izgled gradskog mosta koji je jedan od simbola grada.
Prema prijedlogu arhitekata most bi ostao na sadašnjem mjestu, ali bi se njegova površina iznad mora proširila sa sadašnjih šest na čak 30 metara. Na taj način most bi zapravo postao trg iznad mora s promenadom i ugostiteljskim sadržajima čime bi se mogao staviti uz bok već etabliranim i nadalako poznatim zadarskim atrakcijama Morskim orguljama i Pozdravu suncu.
Po sredini mosta otvarao bi se prolaz za jedrilice, ali pritom se ne bi zaustavljao pješački promet. Naime, predviđeno je da se pješački promet eskalatorom spusti u podmorje kroz pješački tunel tako da cijelo vrijeme može nesmetano teći. Spuštanje u podmorje projektanti su iskoristili da bi uz eskalatore postavili velike akvarije sa ribama koji bi prelazak mosta pješacima učinili nezaboravnim iskustvom.
Zadarski Veslački dom i čuveni zadarski veslači bi ostali na istom mjestu te bi unatoč pojačanoj, ali organiziranoj gužvi u novoj marini mogli predstavljati još jednu dodatnu atrakciju za sve.
Za izradu idejnog rješenja transformacije Jazina u nautičku marinu brine zadarski tim arhitekata u kojeg čine Pero Marušić, Zoran Popović i Lenka Martinović, a na izradi idejnog projekta konzultiran je i svjetski poznati španjolski arhitekt, specijalist za mostove, Santiago Calatrava. Karuc je svoj razrađeni projekt već poslao na adrese Grada Zadra, Zadarske županije, Ministarstva turizma i Agencije za razvoj. Od svih je, kaže, dobio pozitivne odgovore i svi su, dodaje, spremni podržati jednu takvu ideju.
Vrhunskim projektom g.Bašića "Vrata Zadra" bi se uvala Jazine prokopom povijesnih kanala spojila s morskom obalom na gradskom predjelu Kolovare. Osim što bi se omogućila cirkulacija mora, dobilo bi se i na atraktivnosti ako bi povijesnim kanalima bilo moguće ploviti iz uvale prema otvorenom moru, pa se samim time ova dva vizionarska projekta nadopunjuju i trebala bi se razvijati u etapama.
Posve suprotno, osnovna intencija je cijeli obalni pojas dodatno komunalno urediti i opremiti i takvog ga ponuditi građanima na uživanje. U takvom ambijentu i korisnici marine će biti zadovoljniji, a grad će dobiti na posebnoj atmosferi kakva se može vidjeti samo u velikim svjetskim marinama.
Ovakvi projekti, naime, nisu izmišljena „topla voda", oni već postoje u velikim i poznatim mediteranskim destinacijama popu Marseillesa, Nice ili Barcelone. Poznato je da bogati vlasnici „mega jahti" u marinama koje obilaze i kojima se više ili manje zadržavaju žele biti u interakciji sa stanovništvom i turistima, tj. žele biti viđeni.
Izgradnjom Nove luke Zadar u Gaženici definitivno se osjeća potreba da se u prostor uvale Jazine uvedu novi sadržaji koji će značiti podsticaj za život i poslovanje u staroj gradskoj jezgri, ali i podići razinu komunalne opreme. Aktivnost nautičke marine postat će generator za zapošljavanje i otvaranje drugih biznisa od kojih će cijela zajednica imati koristi. Osim izravnog zaposlenja oko 40 ljudi u samoj marini te još 100-tinjak u pratećim segmentima, nautička marina i njeni gosti generirali bi razvoj tržišta novih usluga, trgovine i ugostiteljstva.
Zadarska uvala Jazine je svojom veličinom, položajem, okruženjem i sigurnošću za plovila odavna prepoznata među vlasnicima i graditeljima „mega jahti" u Evropi kao jedna od najboljih na cijelom Mediteranu. Stoga je i očekivan veliki interes u investiranju i razvoju takve jedne marine kad se lokalna samouprava odluči za raspisivanje natječaja za projektiranje i izgradnju.
Projekt je potpuno spreman s ozbiljnim investitorima. Zadar bi već za godinu dana i uloženih 12,5 do 15 milijuna eura mogao dobiti nautičku marinu najviše kategorije. Za ulaganje je najozbiljnije zainteresirano nekoliko uglednih kompanija s dugogodišnjim iskustvom u nautičkom turizmu iz Francuske, Italije, Engleske i Rusije te jedna vrlo cijenjena domaća tvrtka s velikim turističkim ambicijama, uz dugogodišnji know-how i visoko kvalitetan poslovni softver koji u njihove marine dovlači bogate poslovne ljude iz cijelog svijeta.

Samo na Indexu pogledajte i kako izgleda 3D nacrt budućih radova u Zadru.

Izvor: http://www.index.hr/black/clanak/veliki-planovi-za-zadar-evo-kako-bi-mogla-izgledati-jedna-od-najboljih-marina-za-megajahte-na-mediteranu/864008.aspx