• hr
  • en
  • de
  • it

Jahtu od 55 metara Nijemac vezao za marjanske borove?!

Kupači na Marjanu svjedočili su neočekivanom prizoru kad je posada 55 metara duge jahte "Kamalaya" prišla obali, bacila sidro, te četirima velikim sajlama privezala brod oko borova između Bena i Instituta, "zapasavši" pri tome oko 100 metara plaže. 
Posada megajahte veličine osrednjeg trajekta sajle je na obalu prebacila vodenim skuterima manevrirajući među plivačima, a akcija privezivanja trajala je duže od pola sata.
Nakon toga su se mornari s "Kamalayje" odlučili malo proveseliti, pa su skuterima glisirali i izvodili akrobacije oko jahte, niti 50 metara od obale.
Zatečen bahatošću zapovjednika, a radi se o Nijemcu Christophu Schäferu koji ima više od 25 godina iskustva na sličnim dužnostima, potpisnik ovih redaka nazvao je najprije Pomorsku policiju, a nakon obavijesti da su im oba broda izvan grada, i Lučku kapetaniju.
Dežurni službenik u Kapetaniji kazao nam je da je sam u uredu, te da će poslati brod u inspekciju čim bude moguće.
Brod je doplovio tek dva sata kasnije, a jahta je četiri sata nakon vezivanja napustila ilegalno privezište na plovnom putu i otplovila prema Kaštelima, da bi se zatim opet - vratila.
Ilegalno sidrenje, te privezivanje u blizini plaža na obalama park-šume Marjan i nije neka novost. U Lubinskom portu tijekom sezone svakoga dana zna biti i više od 30 brodova koji tu bacaju sidra i cime, iako je u moru i na plažama bezbroj kupača. Ipak, slučaj da se u zaštićenom krajoliku, a uz to još i na plovnom putu nonšalantno veže čelična grdosija od 55 metara ipak je nešto drugo.
Kapetan Schäfer na svom profilu hvali se da je oplovio cijeli svijet, krstario neistraženim područjima južne Azije, obalama Amerike i cijelim Mediteranom. No, pitanje je bi li se usudio napraviti sličan manevar negdje na Azurnoj obali, primjerice ispred Cannesa ili Nice, ili privezati svoju megajahtu na plaži u Miamiju. Da ne govorimo da bi samo jednodnevni privez broda sličnih dimenzija sa suprotne strane Marjana, u ACI-jevoj marini, platio oko 9000 kuna.
Naš zakon po tom je pitanju jasan, što je potvrdio i Ivica Vuletić, načelnik Pomorskog prometa u Lučkoj kapetaniji.
- Takvo privezivanje nije legalno jer Kaštelanski zaljev je plovni put i jahta te veličine ne smije se vezati na tom području. Također, zabranjeno je privezivati se za stabla - objasnio je Vuletić i dodao:

Priznao grešku, ali...
- Naša ekipa po dojavi je izišla na teren, prišla jahti i stupila u kontakt s kapetanom. Objasnili su mu u čemu je problem, on je u početku negodovao, ali je priznao grešku i maknuo jahtu. Zbog nedozvoljenog sidrenja platio je kaznu od 3100 kuna. Ovo mu je prvi takav prekršaj, ponašao se korektno, pa je to uzeto u obzir pri određivanju visine globe.
Za komentar smo upitali i Roberta Koharevića, ravnatelja Javne ustanove za upravljanje Marjanom.
- Dobili smo više dojava građana da se velika jahta privezala uz marjansku obalu. Naši djelatnici izišli su na teren, utvrdili stanje, te obavijestili Lučku kapetaniju čiji su službenici zatim izišli na teren. Slične stvari rijetko se događaju, bio je samo još jedan takav slučaj prije dvije godine
Budući da su sve plaže izuzev Bena i Prve vode na sjevernoj strani Marjana "divlje", to nije u ingerenciji Javne ustanove, pa o tome uvijek obavijestimo Lučku kapetaniju koja to rješava - kazao je Koharević.

Biser za 12 putnika

Megajahta "Kamalaya" izgrađena je u nizozemskom brodogradilištu Amels, a kompaniji "Dohle Marine Clients" isporučena je 2013. godine. U šest kabina udobno se može smjestiti 12 putnika o kojima skrbi 13 članova posade. Pokreću je dva MTU-ova stroja po 2000 konjskih snaga koji osiguravaju maksimalnu brzinu od 15,5 čvorova. Jahta između ostalog ima platformu za helikopter, a plovi pod zastavom Kajmanskog Otočja.

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/