• hr
  • en
  • de
  • it

Izvrsna kvaliteta mora na hrvatskim plažama

Hrvatska i ovogodišnju turističku sezonu, koja bi prema najavama stručnjaka trebala biti još bolja od dobre prošlogodišnje, dočekuje s izvrsnom kvalitetom mora na plažama duž hrvatskog dijela Jadrana. Pokazuju to prvi rezultati redovitog praćenja kakvoće mora koje organizira Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a provode zavodi za javno zdravstvo.

Prema analizama, od 523 plaže na čak 515 more je izvrsne kakvoće, na 5 dobre te na 3 zadovoljavajuće.

Ministarstvo je, naime, objavilo početne rezultate prvog ovogodišnjeg mjerenja kakvoće mora provedenog od 16. do 20. svibnja na 523 plaže hrvatskog dijela Jadrana, od 914 na kojima će se redovno kontrolirati kvaliteta mora. Od toga je na čak 515 plaža more izvrsne kakvoće (98,5 posto), na 5 dobre (1 posto), na 3 zadovoljavajuće (0,6 posto). Ni na jednoj plaži analize nisu utvrdile da je more nezadovoljavajuće kakvoće.
Na svim plažama u Splitsko-dalmatinskoj (87 plaža), Zadarskoj (17) i Ličko-senjskoj županiji (46) svi analizirani uzorci pokazali su da je more izvrsne kakvoće. Na 128 plaža u Primorsko-goranskoj županiji more je izvrsne kakvoće (98,5 posto), a na dvjema dobre (1,5 posto). Na 156 plaža u Istarskoj županiji more je izvrsne kakvoće (98,1 posto), a na tri dobre (1,9 posto). Na 81 plaži u Dubrovačko-neretvanskoj županiji more je izvrsne kakvoće (96,4 posto), a na tri zadovoljavajuće (3,6 posto). Kakvoća mora ispitana je i u Šibensko-kninskoj županiji, ali podatci još nisu službeno obrađeni.

U Ministarstvu navode da će se ispitivanje kakvoće mora za kupanje u ovogodišnjoj sezoni provoditi do kraja rujna po programu ispitivanja na 914 točaka uzduž cijelog obalnog pojasa u svih 7 primorskih županija. Provodit će se svakih 15 dana, što znači da će biti deset ispitivanja tijekom turističke sezone. U Ministarstvu dodaju da se rezultati analiza kakvoće mora za kupanje u Hrvatskoj mogu pratiti na dvojezičnom internetskom pregledniku Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva: www.mzopu.hr „Kakvoća mora", koji u tri godine rada bilježi stalni trend povećanja posjećenosti.

Izvor: www.hic.hr