• hr
  • en
  • de
  • it

Izvoze 16 brodova vrijednih 100 milijuna kuna

Nastavlja se uspješna suradnja između Remontnog brodogradilišta NCP i Norvežana. Nakon što je krajem srpnja ove godine isporučen prvi 15-metarski katamaran u suradnji s hrvatsko-norveškom tvrtkom CroNoMar, početkom studenoga potpisani su ugovori o izgradnji novih radnih brodova, a već su ovih dana norveškim kupcima stigla dva plovila.
Time je NCP postigao impresivnu brojku od 45 izvezenih katamarana za norveško i ostala svjetska tržišta. Šibensko Remontno brodogradilište ujedno je doseglo brojku 51, kad je riječ o naručenim radnim brodovima za tržište marikulture u posljednje četiri godine.
- Možemo se pohvaliti da će ova kalendarska godina, prvi put od početka suradnje 2010. godine, završiti izvozom čak šesnaest plovila. Proizvodi hrvatske male brodogradnje, koje uspješno izvozimo, su 14 katamarana dužine 13,75 metara, po jedan katamaran dužine 14,99 metara i servisno plovilo dugo 25 metara. Očekivana indirektna izvozna vrijednost ovog i ostalih projekata, koji se provode posredstvom CroNoMara, u ovoj će godini biti veća od sto milijuna kuna. U studenome smo, među ostalim, potpisali ugovor za gradnju novog tipa aluminijskog katamarana, iznimno naprednih tehničko-tehnoloških karakteristika. Riječ je o prvom modelu broda takvog tipa na svijetu, katamaranu dužine 15 i širine 10 metara. Njegova isporuka planirana je za lipanj 2016. godine.
- Financijska vrijednost nije i jedino značajno obilježje ovog projekta. Veliko nam je zadovoljstvo što brodovi izgrađeni u NCP-u postižu međunarodnu prepoznatljivost i konkurentnost na velikom svjetskom tržištu. Što je još bitnije, na pomolu su i novi ugovori za gradnju novih tipova plovila. Pregovori se bliže kraju, a to znači ne samo rast prihoda i zaradu, već i novo zapošljavanje različitih profila radnika u hrvatskoj brodogradnji i inženjeringu, poručila je Ana Zajc, voditeljica inovacijskog inkubatora iNavis centra i viša projektna savjetnica za CroNoMar.
Poslije isporuke prvog prototipa servisnog broda s primjenom u marikulturi u srpnju 2015. godine, koji je uspješno predstavljen na najvećem sajmu marikulture na svijetu Aquanor u norveškom Trondheimu u kolovozu ove godine, norveški klijent bio je iznimno zadovoljan proizvodom i kvalitetom rada hrvatskih brodograditelja te je zaključio još dva ugovora za gradnju novih brodova.
U odnosu na prvi isporučeni brod, novi naručeni proizvodi, plovila duljine 23,98 metara, širine 11,20 metara, visine do glavne palube 4,2 metra i gaza 3,5 metra, projektirani od norveške tvrtke Moen Marin As, po svojim su karakteristikama značajno unaprijeđeni. To će predstavljati i dodatan izazov za njihova proizvođača Tehnomont iz Pule, koji se pridružio uspješnom projektu i u kooperaciji sa šibenskim brodograditeljima potpisao nove ugovore o plasmanu plovila na norveško tržište za 2016. godinu.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr