• hr
  • en
  • de
  • it

Izvlačili smo ‘bombe’ iz Jadrana, a ne možemo odsukati tri broda

Dobro je znati da su naša država, a time i resorna ministarstva pomorstva i zaštite okoliša prihvatila načela rezolucije Međunarodne pomorske organizacije (IMO) o zaštiti mora i priobalja, ali ostaje činjenica da se novi propisi uvijek uvode nakon velikih brodskih havarija koje su uništile živi svijet uz obale more na kojima su se dogodile. Donosimo pregled najtežih nereća s nesagledivim negativnim učinkom na more i priobalje:

EXXON VALDEZ
Tanker "Exxon Valdez" se 24. ožujka 1989. godine nasukao na greben u morskom tjesnacu Prince William na Aljasci. IMO je nakon havarije donio nove regulative koji se odnose na tankere jednostrukog trupa koji moraju biti zamijenjeni dvostrukim trupom do 2010. godine, a brodovi za prijevoz nafte, derivata i kemikalija s dvostrukim trupom moraju ispuniti ostale zahtjeve do 2015. godine. 

TORREY CANYON
Tanker "Torrey Canyon" tijekom plovidbe iz Kuvajta prema britanskom Milford Havenu nasukao se 18. ožujka 1967. pri brzini od 16 čvorova na hrid u blizini engleske obale prevozeći 120.000 tona nafte. Povodom nezgode IMO je uveo dvije konvencije koje su drastično povećale granice odgovornosti i odredile obvezno osiguranje od zagađenja naftom. 

AMOCO CADIZ
Tanker "Amoco Cadiz" ploveći pod liberijskom zastavom na svojoj ruti od Perzijskog zaljeva do nizozemskog Rotterdama nasukao se 16. veljače 1978. na obale francuske Bretanje. Nakon što mu se pokvario kormilarski uređaj, plutao je u oluji prema luci. IMO je nakon havarije donio nove konvencije o upravljanju kormilarskim sustavom na brodu. 

PRESTIGE
Grčki tanker s jednostrukom oplatom "Prestige", izgrađen 1976. godine, s teretom od 77.000 tona nafte nagnuo se za 25 stupnjeva na desni bok tijekom plovidbe po nevremenu 13. studenoga 2002. u blizini španjolske obale kod rta Finisterre. Iskusni grčki zapovjednik, znajući što se sve može dogoditi, zatražio je od španjolskih pomorskih vlasti mjesto zakloništa. Posljedice te teške havarije još su u očima mnogih, a katastrofa je samo ubrzala donošenje IMO-ovih rezolucija koje se odnose na mjesta luka i zakloništa. 

BRIGITTA MONTANARI
Dobro je znati da se 16. studenoga 1984. u blizini otoka Mrtovnjaka u Murterskome moru dogodila jedna od potencijalno najopasnijih havarija u našim krajevima. Talijanski tanker "Brigitta Montanari", izgrađen i prilagođen za prijevoz ukapljenih tereta, potonuo je na dubinu od 82 metra, zajedno s teretom od 1300 tona vinil-klorid-monomera (VCM). Da bi stvar bila još tragičnija mjesto potonuća jest bilo nedaleko od Nacionalnog parka Kornati i samim time, da je došlo do curenja VCM-a, posljedice za okoliš i stanovništvo bi bile nesagledive. 

Posao uklanjanja opasnosti preuzeo je "Brodospas" koji je uspješno obavio vrlo zahtjevan zadatak. Može se slobodno reći da je to bio najveći ronilački pothvat na Jadranu tijekom 20. stoljeća. Ali tada smo imali dizalicu "Veli Jože", te ronioce, opremu i djelatnike koji su skratili muke stanovništva otoka Kaprija.

KRKA, OREBIĆ I VRANJIC
Dobro je znati da se izvanredne okolnosti na moru ne mogu izbjeći, za njih se treba educirati i pripremati. Prošla su dva mjeseca otkako nam je olujna bura ostavila u "dotu" tri nasukana broda "Splitske plovidbe", i to "Krku" i "Orebića" na sjevernoj obali park-šume Marjan, a "Vranjica" na otoku Čiovu. Dočekali smo i postavljanje plutajućih brana, kao zaštitu od eventualnog onečišćenja mora. Splitski lučki kapetan, koji je ujedno i zapovjednik županijskog stožera kod iznenadnog onečišćenja mora, javnost je izvijestio o troškovima spašavanja i odsukavanja brodova posrnule kompanije.

No, tko treba donijeti odluku kako riješiti nastale nezgode, kako odsukati brodove, kako spasiti turističku sezonu. Država ima sve potrebne i usklađene propise, ali mora imenovati pomorskog upravitelja koji će osigurati bolje zajedništvo administrativnog djelovanja i pojačati operativnu učinkovitost svih snaga koje sudjeluju u provedbi njezina djelovanja na moru.
Pomorski upravitelj ima plan i posjeduje snagu uvjeravanja. Kao lider razumije ljude i njegova snaga nije zapovjedna, već je to sposobnost uvjeravanja, ujedinjavanja i usmjeravanja. Zaboravljamo da u uslužnim djelatnostima kakvo je brodarstvo, čovjek je, bez dvojbe, najvažniji čimbenik za uspješnost kompanije.

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/