• hr
  • en
  • de
  • it

Izlovio periske

Njemački državljanin, 44-godišnjak, kojeg je pulska pomorska policija zatekla u akvatoriju Valbandona s dvije školjke plemenite periske zaradio je kaznenu prijavu zbog uništavanja zaštićenih prirodnih vrijednosti te je zbog prekršaja Zakona o zaštiti prirode kažnjen iznosom od 1.000 kuna. Nijemca su policajci zatekli s periskama u ponedjeljak oko 11.10 sati te ga sankcionirali budući da je držanje živih ili mrtvih jedinki iz prirode zabranjeno. Plemenita periska je naime sukladno Pravilniku o strogo zaštićenim svojtama, proglašena strogo zaštićenom svojtom.
Iz Policijske uprave istarske podsjećaju građane i turiste da je periska (pinna nobilis) strogo zaštićena školjka čije je vađenje i posjedovanje zabranjeno. Štiti je Zakon o zaštiti prirode, a Pravilnikom o strogo zaštićenim svojtama periska je svrstana u strogo zaštićene zavičajne svojte. Zakonom o zaštiti prirode regulirana je pak zaštita strogo zaštićene životinje, a školjka je živo biće te ih je zabranjeno uzeti iz prirode, namjerno uhvatiti i/ili ubiti, namjerno oštetiti i/ili uništiti, njihove razvojne oblike, gnijezda ili legla, namjerno uznemiriti, naročito u vrijeme razmnožavanja, podizanja mladih, migracije i hibernacije... Zabranjeno je školjke prikriti, držati, uzgajati, trgovati njima, uvoziti, izvoziti, prevoziti i otuđiti ih ili ih pak na bilo koji način pribaviti i preparirati.
Također, policija napominje da se radi i o kaznenom djelu uništavanje zaštićenih prirodnih vrijednosti, jer je Kaznenim zakonom određeno da će se kazniti tko protivno propisima usmrti, uništi, posjeduje, hvata ili uzima jedinku zaštićene svojte životinja, biljaka ili gljiva ili drugu zaštićenu prirodnu vrijednost.

Izvor: www.glasistre.hr