• hr
  • en
  • de
  • it

Izlegla se u Pacifiku, ulovljena kod Bakra

Riba iz Pacifika ulovljena je u Jadranskome moru! Riječ je o prugastom kljunašu, ribljoj vrsti koja obitava na dubini od 1 do 10 metara u morima Dalekog istoka, no sada je ulovljena nadomak Bakarskog kanala, a vijest o nesvakidašnjem ulovu odmah je dojavljena stručnjacima Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita.
- Riba, do sada neviđena u našemu moru, ulovljena je u vrši za lov škampa otprilike jednu nautičku milju ispred Urinja u Riječkom zaljevu, na ulazu u Bakarski zaljev. Odmah smo vidjeli da je riječ o ribi latinskog naziva Oplegnathus fasciatus (engl. the barred knifejaw ili the striped beakfish), a mi smo je krstili hrvatskim imenom prugasti kljunaš. Riječ je o bentopelagičnoj vrsti koja naseljava priobalna grebenska područja na dubinama od 1 do 10 metara, a obitava na sjeverozapadnom dijelu Tihog oceana, i to u vodama Japana, Koreje, Tajvana, te u istočnom dijelu Tihog oceana oko Havajskog otočja - otkriva prof. dr. sc. Jakov Dulčić, voditelj Laboratorija za ihtiologiju i priobalni ribolov Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.
Ova riblja vrsta doista je neobična i rijetka za naša europska mora, što najbolje potvrđuje saznanje kako je u Sredozemnome moru prvi put zabilježena u vodama oko Malte, prije šest godina. O kakvoj je ribi riječ, objašnjava prof Dulčić.
- Prugasti kljunaš hrani se sitnim pridnenim beskralješnjacima, mlađ se vrlo često skuplja ispod plutajućih objekata na moru, najčešće plutajućih algi. Ova riba koja je ulovljena kod nas duga je 10 centimetara, do sada najveća zabilježena dužina iznosi 80 centimetara, a najveća masa 6,4 kilograma - kaže prof. Dulčić.
Zubi su kod odraslih jedinki snažni i poredani tako da su stopljeni u jednu kljunastu tvorevinu po kojoj je i nova riblja vrsta na Jadranu i dobila hrvatsko ime. Tim kljunom riba može razbijati tvrde strukture poput ljuštura školjkaša i morskih puževa, kao i morskih ježinaca.
Prof. dr. Dulčić kod nove riblje vrste, osim znanstvene, vidi i gospodarsku, te gastronomsku vrijednost jer prugasti kljunaš ima izvrsnu kvalitetu mesa.
- Ovo je doista velika vijest za sve nas znanstvenike, no u područjima u kojima inače obitava ova vrsta ima gospodarsko značenje zbog izuzetne kvalitete mesa. Također se koristi u marikulturi te kao ulov u sportskom ribolovu - kaže prof. dr. Dulčić.
Ne sumnjamo da će iskusni ribari već pri prvom ulovu probati novu riblju vrstu na Jadranu, a bude li je još, to će otvoriti i nove mogućnosti u gospodarstvu i gastronomiji.

Otkud riba iz Pacifika na Jadranu?
- Pretpostavljamo da je jedinka najvjerojatnije, ne isključujući i neku drugu vrstu unosa, dospjela u Jadran antropogenim unosom, što znači transportom brodovima, najvjerojatnije teretnim, ili tankerima, preko komora u brodovima tzv. sea chest ili balastnim vodama - kaže prof. dr. Dulčić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr