• hr
  • en
  • de
  • it

Izgradnja marine Slano skuplja oko 1,2 milijuna kuna

Uoči objave rezultata rada minulu godinu dana, vodstvo državne tvrtke "Adriatic club international", odnosno ACI, posjetilo je ovih dana Dubrovnik kako bi na licu mjesta "snimili" sve vezano za nastavak radova na njihovoj budućoj 22. po redu, marini u Slanom. 
Naime, ova tvrtka koja slavi 32 godine uspješna poslovanja i odavno je prepoznata kao nautički brend jadranske obale, do ovog ljeta najavila je okončanje gradnje marine u Slanom koja će imati 200 vezova za veće brodove, čiji vlasnici sve više pohode naše more te žele za svoje "metražno" duge ploveće ljepotane osigurati i smještaj tijekom zime.
Ishođena je tako, za ovaj projekt "težak" 60 milijuna kuna, građevinska dozvola, počelo se s radom prošle jeseni, no, nažalost, odmah i upalo u probleme.
- Rok za dovršetak izgradnje naše marine "Veljko Barbieri" u Slanom pomaknut je na kraj 2015. godine. Produženje roka izvođenja radova prvenstveno se dogodilo zbog uočenih nedostataka u projektnoj dokumentaciji, točnije njezine neusklađenosti sa stvarnim stanjem na terenu. 
Naime, u studenom 2014., početkom građevinskih, odnosno zemljanih radova u kopnenom dijelu, kao predradnjom za temeljenje kopnenih građevina marine, utvrđeno je da geološki sastav tla bitno odstupa od onoga koje je uzeto za mjerodavno u postojećoj projektnoj dokumentaciji. 
Stoga smo morali način temeljenja promijeniti, odnosno prilagoditi novonastalim okolnostima - doznajemo u Upravi ove opatijske tvrtke.
Ujedno nam je rečeno da je došlo i do izmjene projektanta koji nije uspio otkloniti utvrđene nedostatke, te je time i rok dovršenja doveden u pitanje.
- Nismo si mogli dopustiti započeti radove na lošim temeljima pa je odabran novi projektant, splitska tvrtka "Pomgrad Inženjering" d.d.o., koji je u projektu izvršio nužne korekcije - navode nam dalje iz ACI-ja, kao i to kako ih je poprilično i omelo ovo usporavanje samog projekta, jer su željeli već ovog ljeta imati i prve nautičare u marini koja nosi ime njihova utemeljitelja i direktora Veljka Barbierija. 
Osim prisilnog usporavanja, bit će izmjena i u samoj investiciji, barem što se novčanog dijela tiče budući da će u konačnici izgradnja marine poskupjeti do dva posto u odnosu na ukupnu vrijednost investicije od 60 milijuna kuna, odnosno oko 1,2 milijuna kuna.
- Morali smo se uz to prilagoditi i novim zakonskim regulativima iz područja zaštite okoliša, budući da je došlo do izmjena u tom dijelu, a imali smo već odobrenu građevinsku dozvolu izdanu 2012. godine. Provedena su potrebna dodatna istraživanja, te je traženim studijama i elaboratima potvrđeno kako gradnja marine nema negativnih utjecaja na okoliš. 
Ministarstvu zaštite okoliša dostavljen je elaborat za prethodnu ocjenu prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu te elaborat istražnih radova procjene naselja posidonije u području ekološke mreže - navode nadalje iz Uprave ACI-ja, kao i to da je Ministarstvo donijelo rješenje kojim je planirani zahvat izgradnje luke nautičkog turizma ACI marina Slano prihvatljiv za ekološku mrežu. 
Sada samo da se u planiranom roku i okonča navedeno pa da jug Jadrana dobije još jednu modernu marinu koja će biti konkurentna na tržištu i ostvarivati očekivane prihode. 

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/