• hr
  • en
  • de
  • it

Izboriti se za korištenje tradicionalnih ribarskih alata

Odbor za ribarstvo Europskog parlamenta velikom je većinom glasova prihvatio izvješće hrvatske europarlamentarke Ruže Tomašić, kojim od Europske komisije traži izmjene takozvane Mediteranske uredbe iz 2006. godine, a koje bi trebale osigurati opstanak malog ribolova u našem priobalju. Naime, tom se uredbom uređuju pitanja tehničkih karakteristika alata i načina njihova korištenja. Tomašić se u svom izvješću protivi neselektivnom pristupu i zabrani korištenja tradicionalnih alata i tehnika na području Mediterana, te poziva Europsku komisiju da u svojim propisima razdvoji povlačne mreže koće i tradicionalne obalne mreže potegače.
Eurozastupnica je istaknula i potrebu za kvalitetnom definicijom obalnog i malog obalnog, ili tradicionalnog ribarstva na europskoj razini, koja će se temeljiti na posebnostima različitih priobalnih područja u EU-u kako bi se izbjegla loša univerzalna rješenja, poput onih dosadašnjih koja su ozbiljno naštetila hrvatskim ribarima.
Pritom se Komisija poziva da zajamči reviziju stanja ribljeg fonda i provede analizu utjecaja malog ribolova na riblji fond kako bi se ovu granu ribarstva moglo kvalitetno regulirati. Ovakva velika podrška Odbora jasan je znak da bi ubrzo moglo doći do promjene regulative koja je hrvatskim malim obalnim ribarima zabranila uporabu njihovih tradicionalnih alata, a promjena Mediteranske uredbe, kojom bi se ponovno dozvolilo korištenje tradicionalnih alata i tehnika, mogla bi biti slamka spasa za sve one koji od ribarenja žive.
Ovu je inicijativu pozdravio Kristijan Zović, predsjednik Koordinacije profesionalnih ribara malim alatima, koja djeluje pri Obrtničkoj komori Istarske županije. Ističe da treba podržati svako nastojanje da se zaštiti hrvatski tradicionalni ribolov.
- U samom zahtjevu zastupnice Tomašić ima prostora da se u gospodarskom ribolovu između ostalog zaštiti i mreža stajačica, tzv. oližnica, veličine oka od 5 do 8 milimetara, namijenjena za ulov zera koju sada zbog Mediteranske uredbe ne možemo koristiti, a svakako je značajna za istarsko područje. Međutim, kod spominjanja tradicije, trebamo točno definirati što je to naša tradicija. Očito je kamen spoticanja "mali obalni ribolov", donedavno poznat kao "mali ribolov".
Ta kategorija je uvedena devedesetih godina, odnosno prije dvadesetak godina, kao negospodarski ribolov blizak sportskom ribolovu, ali uz mogućnost korištenja nekih gospodarskih alata, kao npr. mreža stajačica gdje se dnevno moglo uloviti do 5 kilograma ribe isključivo za vlastitu upotrebu, a u sadašnjem novom obliku, u "malom obalnom ribolovu" je dozvoljena prodaja ribe do 5 kilograma, bez ikakvog računa, što nama predstavlja nelojalnu konkurenciju.
S druge strane, svo to vrijeme paralelno s "malim ribolovom" u našem ribarstvu, oduvijek je prisutan "gospodarski ribolov", pa je pravo pitanje je li "mali obalni ribolov" uistinu naša tradicija ili samo način da se zaobiđu propisi, pita se Zović.
Po njegovim riječima, iako su povlastice za obavljanje gospodarskog ribolova u ograničenom broju, na tržištu je još uvijek prisutna njihova prodaja, te oni koji žele koristiti mreže stajačice i prodavati ribu mogu jednostavno kupiti povlasticu, otvoriti obrt i tako riješiti svoj problem.
Dodatni problem, tumači Zović, predstavlja i slični naziv pojma "mali obalni ribolov i mali priobalni ribolov". Naime, "mali obalni ribolov" je posebna kategorija poznata samo u hrvatskom ribarstvu, dok je definicija za "mali priobalni ribolov" u Europi sljedeća: "Mali priobalni ribolov" znači ribolov koji obavljaju ribarska plovila čija ukupna duljina ne prelazi 12 metara i koja ne koriste vučnu ribolovnu opremu iz popisa u tablici 3. Priloga I. Uredbi Komisije (EZ) od 30. prosinca 2003. o registru ribarske flote Unije (ova definicija odnosi se isključivo na gospodarski - profesionalni ribolov).
- Zajednička ribarstvena politika EU ide u pravcu smanjenja ribolovnog napora, stoga je malo vjerojatno da će se omogućiti izdavanje većeg broja dozvola od onih koje imamo sada. Međutim, svakako se možemo izboriti da u okviru sadašnjeg ribolovnog napora zaštitimo hrvatske tradicionalne alate, a veliki doprinos tome je i inicijativa zastupnice Ruže Tomašić, zaključuje Zović.
Predsjednik Ceha ribara pri Obrtničkoj komori Istarske županije Robert Momić veli da na području Istarske županije postoji desetak dozvola za mali obalni ribolov, no kada smo ga upitali za komentar o inicijativi vezanoj uz promjenu Mediteranske uredbe, priznaje da nije upoznat s detaljima. Naglasio je da mu ta inicijativa više nalikuje na prikupljanje glasova, budući da nitko o eventualnim promjenama nije kontaktirao cehove ribara, kao ni nadležne znanstvene institucije.
Momić je naglasio da na području Istre postoji 10-tak dozvola za mali obalni ribolov, dok je primjerice Dubrovačko-neretvanska županija dobila više od tisuću, od ukupno 3.500 dozvola za mali obalni ribolov.

Izvor: www.glasistre.hr