• hr
  • en
  • de
  • it

Iz saljskog podmorja izronile tri tone otpada

ŠRD "Kornat" iz Sali ovih je dana poduzeo još jednu vrijednu ekološku akciju čišćenja prirodnog okoliša od nataloženog otpada koji tamo ne pripada. Nastavak je to zacrtane orijentacije u dijelu aktivnosti ovog sportskog društva kojom su se njegovi članovi obvezali na ekološko zbrinjavanje otočne obale, duž uvala i lučica na svom akvatoriju.

Nakon nedavnog pothvata u dugootočnoj uvali Brbišćici glede naplavina koje onečišćuju obalu, ovoga puta su se uhvatili podmorja uz pomoć profesionalnih ronioca. Ronioci KPA iz Zadra i zagrebačkog ronilačkog kluba "Roniti se mora" uz pomoć domicilnih atestiranih ronilaca čistili su saljski porat i obližnju uvalu Sašćica i iz mora izvadili 3 tone raznovrsnog otpada. Korisna asistencija roniocima pri poslu su bili i saljski ribiči iz "Kornata" koji su im pružili logistiku sa svojim brodicama. No na ovome dugootočni ekolozi iz ŠRD-a ne misle stati te već polovinom svibnja namjeravaju poduzeti sljedeću akciju kojom će se "baciti" na odstranjivanje naplavina po uvalama u Parku prirode Telašćica u suradnji s djelatnicima JU PP koja gospodari ovim jedinstvenim prirodnim fenomenom.

Nakon uspješno obavljenog posla na saljskoj je rivi za ronioce i ostale sudionike priređen domjenak uz slasnu degustaciju morskih specijaliteta pripremljenih na specifičan gastronomski način u tome uvijek uslužnih i darežljivih domaćina.

Pri tome su prednjačile uz svoj zamaman miris pečene srdele koje su učas planule i nakon toga "zaplivale" u domaćem vinu. A još dugo je poslije rivom je odzvanjala pjesma i širile su se pozitivne vibracije prijateljskog druženja.

Izvor: www.zadarskilist.hr