• hr
  • en
  • de
  • it

Iz mora kod ACI marine izvučen potonuli brod

Nekoliko sati trajalo je u utorak izvlačenje potonulog drvenog jedrenjaka "Siga" u ACI-jevoj marini na rivi. U izvlačenju su sudjelovali ronioci, djelatnici marine, a dopremljena je i dizalica te tegljač. Mnoštvo građana s obale je pratilo tu zahtjevnu akciju, koja je završena tegljenjem broda u Slobodnu zonu Luke Pula.

Podsjetimo da je drveni brod "Siga", dužine 17,5 metara, potonuo u petak oko 13 sati. Pritom nitko nije bio ozlijeđen, niti je zagađeno more. Pretpostavlja se da je brod potonuo zbog neodržavanja.
Naime, već dugo je jedrenjak izgledao zapušteno, a iz ACI-ja doznajemo da su njihovi djelatnici redovito obavljali kontrole plovila i ispumpavali kaljužne vode. No, ni to nije pomoglo da se brod održi na površini. Navodno je "Sigu" dokrajčilo puknuće podvodnog dijela trupa, zbog čega je došlo do naglog prodora vode.

Drveni brod je, inače, pod stranom zastavom. Star je 54 godine. Iz ACI-ja su nam odgovorili da je vlasnik broda bio Rudi Georg Bockk koji je preminuo 1997. 

"Od tada pa do danas vlasnikom se smatrala njegova supruga, no, unatoč činjenici da je na njihovu adresu u Njemačkoj redovno slana sva korespondencija u vezi naplate, raznih dopisa, opomena i drugih dokumenata, nikakav odgovor nije dobiven od strane navedenih vlasnika ikada", naglašava glasnogovornica ACI-ja Gracia Krainer.
No, pitanje vlasništva, kako neslužbeno doznajemo, nije baš tako jednostavno kako to navodi Krainer. Naime, pokojni Bockk je navodno brod prepustio jednoj pulskoj obitelji, ali prijepis vlasništva nikada nije obavljen. Nakon njegove smrti tročlana je pulska obitelj, supružnici s djetetom, dugo godina živjela na brodu. Žena i dijete su napustili brod nakon što je suprug, odnosno otac umro, a plovilo je zatim počelo propadati.

Na rivi smo zatekli ženu koja je živjela na tom brodu. Iako nije bila raspoložena za razgovor, kazavši da je to za nju tužan događaj, rekla nam je da je ona bila vlasnica broda.

Izvor: www.glasistre.hr