• hr
  • en
  • de
  • it

Iz Jadrolinije nestali dokumenti o kupnji 16 motora?

Ne mogu vjerovati u takvu slučajnost da se provala događa baš u trenutku kad Radničko vijeće traži dokumente i objašnjenje o Caterpillarovim motorima, te o tome izlazi i novinski tekst, ističe predsjednik Radničkog vijeća Tomislav Urlić
 Pod dosad nerazjašnjenim okolnostima, nepoznati počinitelj početkom rujna provalio je u arhivu Jadrolinije, nacionalnog brodara sa sjedištem u Rijeci koji ima koncesije na svim značajnijim linijama između kopna i otoka. Tijekom provale, neslužbeno doznajemo, nestala je određena dokumentacija koja navodno kompromitira poslove kompanije pri kupnji 16 Caterpillarovih motora za Jadrolinijine trajekte.
U razdoblju od 2007. do 2010. godine u četiri tada novoizgrađena trajekta nacionalnog brodara Jadrolinija, kao motori s određenim preinakama završili su agregati koji su se prethodno navodno koristili na autocestama!
Prema kalkulacijama Radničkog vijeća, za zamjenu 16 glavnih motora za četiri trajekta, a radi se o brodovima »Hrvat« i »Juraj Dalmatinac« izgrađenim 2007. godine, »Biokovu« 2009. i »Jadranu« 2010. godine, potrošeno je oko dva milijuna eura. Ovako brza promjena kompletnih motora, i to nakon samo tri do šest godina njihove eksploatacije, kod Radničkog vijeća Jadrolinije otvara sumnje ne samo u postupak njihove nabave, već i otvara pitanje o kojim je motorima riječ kad ih se nakon stalnih kvarova tako brzo mora isključiti iz upotrebe.
Podsjetimo, naš list je upravo početkom rujna, kad se navodna provala dogodila, ukazao na moguće nepravilnosti i nelogičnosti kod nabavke tih motora. Radničko vijeće otišlo je i korak dalje, sumnjajući, kod nabavke tih motora, u namještanje tog posla.

Izvor: www.novilist.hr