• hr
  • en
  • de
  • it

Ivanka Trump nije se mogla privezati uz Zapadnu obalu

Američka megajahta "Rising Sun", kojom Ivanka Trump, kći Donalda Trumpa, republikanskog kandidata za predsjednika SAD-a, sa svojim suprugom Jaredom Kushnerom i prijateljima ovih dana krstari srednjom Dalmacijom, u srijedu oko 11.30 nije se uspjela privezati uz Zapadnu obalu, pa je svoj smiraj našla pola sata kasnije uz novoizgrađeni vez s vanjske strane lukobrana Gradske luke.
Vesela ekipa s luksuznog broda, koji sa svojih 138 metara dužine spada među 10 najvećih privatnih jahti na svijetu, odlučila je nakon Dubrovnika, Hvara, Milne i Trogirskog zaljeva uploviti i u splitski porat kako bi provjerili koje čari krije grad podno Marjana.
Iako im na plovilu, čija se vrijednost procjenjuje na 1,3 milijarde kuna, ne nedostaje ni "ptičjeg mlijeka", izbor Jadrana za ljetno pribježište od globalne "buke" koja ih prati bio je svakako kvalitetan.

Prvotni plan bio je privezati jahtu na "bitve" Zapadne obale, ali to im nije uspjelo uz službeno obrazloženje da je dubina na tom dijelu luke premala.
Prema riječima Alexa Kvarantana, voditelja privezišta na Zapadnoj obali, posadi "Rising Suna" ponuđena je i mogućnost sidrenja, no zapovjednik je donio odluku da brod ipak prebaci na vanjsku stranu lukobrana, čime je gradska tvrtka "Splitska obala" izgubila moguću zaradu veću od 10.000 kuna.
No, promatrači sumnjaju da dio "zasluga" za spomenuti scenarij snose i lučki mornari koji se baš nisu snašli u zahtjevnoj situaciji.
- Kapetan je ipak odlučio privezati jahtu malo južnije, iako je prema našoj procjeni mogao pristati bez problema. Ostalo mu je otprilike 70 centimetara ispod broda, pa nije htio riskirati. Što se tiče eventualnog novčanog gubitka, nećemo bilježiti pad, jer je svakako plan bio privezati se na nekoliko sati, stoga se ne radi o velikom gubitku, ali cijenu ne bih spominjao - kazao nam je Kvarantan.
- Ovo je čudo. Nisam odavno vidio dužu jahtu u luci. Nisu se mogli privezati na Zapadnoj obali, navodno su imali problem s vezom. Na palubi su bili samo članovi posade, žao mi je što nismo uspjeli vidjeti bogatu nasljednicu Ivanku Trump i ljude koji su u njezinoj pratnji - istaknuo je jedan od prolaznika.
Na jahti, čije bi ime u prijevodu na hrvatski jezik glasilo "Izlazeće sunce", trenutačno plovi 45 članova posade koji stoje na usluzi bogatoj obitelji. Palube su joj međusobno povezane dizalom, a u unutrašnjosti broda nalazi se spa-centar, teretana, kino, košarkaški teren, glazbena prostorija, bazeni, pa čak i vinski podrum.
Vlasnik jahte izgrađene 2004. godine u Njemačkoj, u koju je uloženo oko 200 milijuna dolara, filmski je producent i poduzetnik David Geffen iz New Yorka.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr