• hr
  • en
  • de
  • it

Ivan Kljaković Gašpić najbolji je finaš svijeta

Ivan Kljaković Gašpić najbolji je finaš svijeta na finalnoj ljestvici za 2014. godinu! Šime Fantela i Igor Marenić su treći u 470, Tonči Stipanović četvrti u Laseru, Tina Mihelić peta u Laser Radialu, Pavle Kostov i Petar Cupać deseti u 49er-u. Više nego dobro!2014_12_15_RankingTopThreeSvjetski jedriličarski savez objavio je zadnje ljestvice olimpijskih disciplina za 2014. godinu. Deset je olimpijskih disciplina, Hrvatska je ove sezone nastupala u sedam, od tih sedam u pet su hrvatski jedriličari među najboljih deset na svijetu. Nemamo tradiciju ni predstavnike u ženskoj dasci, katamaranu i ženskom skiffu, ali tamo gdje nastupamo smo u svjetskom vrhu!
Ivan Kljaković Gašpić ove je godine osvojio srebro na Svjetskom prvenstvu i srebro u Svjetskom kupu, cijelu sezonu jedrio je na visokom nivou, skupljao marljivo bodove i ponovno stigao do broja jedan teškog muškog samca Finna.
- Odlična godina, imam puno motiva za rad, radujem se iznimno nastavku ovog olimpijskog ciklusa. Na vrhuncu sam forme i sjajno se osjećam - zadovoljan je naravno Kljaković Gašpić.
Još jednu iznimnu sezonu nanizali su i Šime Fantela i Igor Marenić u muškom dvojcu 470. Bronca na Europskom prvenstvu, srebro na Svjetskom, skoro medalja u Svjetskom kupu. Treće mjesto za njih na kraju godine na svjetskim ljestvicama. Prvo mjesto pripada australskoj posadi Belcher/Ryan. U ženskom dvojcu Enia Ninčević i Romana Župan su 31. Vodeću poziciju zadržale su Francuskinje Lecointre/Defrance.
Među samcima u Laseru nezaobilazna pojava na postolju je Tonči Stipanović. Još jedan naslov europskog prvaka, srebro u Svjetskom kupu, četvrti je na kraju godine na svjetskoj ljestvici. Vodi Australac Tom Burton. Filip Jurišić je godinu završio kao 23., 29. je Daniel Mihelić, 110. Toma Višić, 205. Bogoslav Bugarin, 213. Mario Zekan...
Europsko srebro uzela je ove godine Tina Mihelić u Laser Radialu, zabilježila i dva plasmana u plov za odličja na najvećim ovosezonskim natjecanjima, Svjetskom prvenstvu i finalu Svjetskog kupa. Sve to donijelo joj je peto mjesto na ljestvici. Prva je Nizozemka Marit Bouwmeester. Ana Zelić nalazi se na 49. mjestu, 87. Sandra Lulić, 102. Anđela de Michelli Vitturi, 180. Nađa Tomašević..
Kljaković Gašpić, Stipanović, Fantela/Marenić i Mihelić stekli su i status evidentnih olimpijskih kandidata za Rio 2016. U skiffu 49eru Pavlu Kostovu i Petru Cupaću konstantno nedostaje malo sportske sreće, tako je bilo i na SP u rujnu kada se jedrilo za prvih 50 % olimpijskih normi. Deseto mjesto na svjetskoj ljestvici krajem 2014. pokazuje dovoljno njihove mogućnosti, novi pokušaj za normu je na Svjetskom prvenstvu u Argentini krajem iduće godine. Na broju jedan ove klase su Danci Warrer i Lang. Normu za Rio će iduće godine pokušati izboriti i daskaši koji su u 2014. značajno napredovali. Luka Mratović je na 23. mjestu, Mihovil Fantela na 54. Prvi je Grk Byron Kokkalanis.olca.

Izvor: www.hjs.hr