• hr
  • en
  • de
  • it

Istranka će na suhom čekati novac iz Zagreba

Nakon što je krajem lipnja carska jahta "Istranka" izvučena s morskog dna u Sjevernoj luci, te u plovnom stanju uz pomoć škverske ploveće dizalice "Marjanka" odvučena do kaštelanskih Brižina, sada slijedi konačno vađenje austrougarskog broda na suho.
Stjepan Lozo, ravnatelj Hrvatskog pomorskog muzeja (HPM), ustanove koja predvodi spašavanje jedinog preostalog habsburškog broda na svijetu, kaže da su u tijeku dogovori s privatnim vlasnicima velikih dizalica.
- Proteklog smo ljeta uz pomoć cestovne i plutajuće dizalice dva puta pokušali izvaditi "Istranku" na suho, ali tada nismo imali sreće s vremenskim prilikama, a takva operacija zahtijeva idealno vrijeme, bez vjetra i kiše. Uz to, potrebno je uskladiti i slobodne termine vlasnika dizalica. Svi naši izračuni, kao i izračuni uvaženog inženjera Franje Flescha, govore da je "Istranka" teška oko 100 tona. Sada ćemo pokušati koordinirati akciju u kojoj ćemo uz pomoć dviju dizalica s "kraja" podignuti brod na suho - objašnjava Lozo.
U tijeku je izrada programa rada HPM-a za sljedeću godinu u kojem će se, kako kaže ravnatelj, od Ministarstva kulture zatražiti financijska sredstva za konzerviranje carske jahte.
Nakon toga će uslijediti raščišćavanje vlasničkih odnosa oko broda koji je kulturno dobro RH, a istodobno talijanski vlasnici ne pokazuju manire dobroga gospodara. Odnosno, uopće se ne oglašavaju, niti pokazuju interes za jahtu nadvojvode Franje Ferdinanda.
U kuloarima se tek pojavila priča kako su vlasnici voljni riješiti se broda za iznos između 30.000 i 50.000 eura. No, konačnu potvrdu istinitosti te priče nije moguće dobiti. Nakon što se zaključi pitanje vlasništva, s potrebnom dokumentacijom aplicirat će se na fondove EU-a kako bi se "Istranka" obnovila u izvornom stanju.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr