• hr
  • en
  • de
  • it

Istranka će na suho u proljeće

Carska jahta "Istranka" ovih dana na vezu ribarske luke u Brižinama prolazi jednostavnije zahvate konzervatorske zaštite na krmenom dijelu trupa.
Kako nam kaže Stjepan Lozo, ravnatelj Hrvatskog pomorskog muzeja (HPM), oplata habsburškog broda - u odličnom je stanju.
- Pokazalo se da je "Istrankin" čelik izuzetno kvalitetan i čini se da neće biti većih problema oko konzerviranja. Budući da je teško uskladiti termine raspoloživih dizalica, plovnih i kamionskih, kao i da s tim terminom "pogodimo" i savršene vremenske prilike bez vjetra ili kiše, brod ćemo iz mora izvlačiti na proljeće. Vjerujem da će se Ministarstvo kulture do tada uključiti u projekt spašavanja i obnove tog izuzetnog povijesnog broda. Gradski pročelnik za kulturu Siniša Kuko pružio nam je snažnu podršku - kaže ravnatelj HPM-a.
Muzej upravo izrađuje projektnu dokumentaciju za obnovu "Istranke" koju će potom uputiti na adresu Ministarstva kulture, nakon čega slijedi apliciranje prema fondovima EU-a.
Budući da se radi o brodu od prvorazrednog značaja za europsku povijest ne bi trebalo biti problema oko korištenja novca iz Bruxellesa.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr