• hr
  • en
  • de
  • it

Istra - spašavanja nautičara

Naime, prva spasilačka akcija pokrenuta je u 20.20 sati slijedom poziva pogibelji sedmeročlane posade havarirane talijanske jedrilice "Alexa", koja je ostala bez pogona na oko 10 nautičkih milja zapadno od Umaga. MRCC Rijeka je u spasilačku akciju angažirala privatnu motornu jahtu "Follow me V" koja je tada plovila uz Novigrad te se odmah uključila u spasilačku akciju. U međuvremenu je jedrilica "Alexa" ostala bez svjetlosne signalizacije uslijed nestanka električne energije na plovilu, kao i bez radio i mobilne komunikacije, stoga MRCC Rijeka u komunikaciji sa talijanskom MRCC Roma posljednje potvrđene podatke o poziciji havarirane jedrilice prosljeđuje prema motornoj jahti "Folow me V" i prema putničkom brodu (kruzer) "Silver Muse" te svim ostalim brodovima u području potrage, a obzirom na opasnost od stradavanja posade talijanske jedrilice zbog izrazito jakog nevremena, u potragu je angažiran i helikopter talijanske Obalne straže. Oko ponoći u potragu su isplovila i dva plovila Pomorske policije iz Umaga, da bi dva sata kasnije posada motorne jahte "Folow me V" dojavila o pronalasku havarirane jedrilice u talijanskim vodama, oko 32 nautičke milje zapadno od Brijuna. Na poziciju pronalaska pristigli su helikopter i brod talijanske Obalne straže, na koji su prekrcani svih sedam neozlijeđenih talijanskih državljana i prevezeni na sigurno.

Uz ovu pomorsku akciju, u 21.15 sati počela je i potražna akcija za talijanskom jedrilicom koja je ostala bez pogona tijekom plovidbe oko otoka sveti Andrija (Crveni otok) kod Rovinja. Posadi havarirane slovenske brodice je naloženo da se usidre i čekaju prolaz nevremena. Ujutro oko 6 sati, Lučka ispostava Rovinj dojavila je da se brodica nalazi oko osam nautičkih milja od Rovinja, te da nema ozlijeđenih i da je organiziran privatni tegalj. Također, MRCC Rijeka, oko 22.05 zaprimila je dojavu da se na ulazu u Limski kanal nasukalo njemačko plovilo sa šest osoba. Sve osobe same su izašle na obalu, nitko nije ozlijeđen, te je zbog nepristupačnosti terena po njih, upućena policija.

Istovremeno, kod Rovinja blizu obale nasukale su se jedna talijanska i jedna njemačka brodica, iz koje su obje posade uspjele samostalno isplivati na kopno. Tijekom današnjeg dana Lučka ispostava Rovinj poduzet će sve potrebne radnje za odsukavanje plovila.

Inače, kako navode iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, od ponoći do jutra u MRCC Rijeka zaprimljeno je još niz dojava o nasukavanjima plovila, srećom bez stradalih ili veće materijalne štete.

Izvor: www.glasistre.hr