• hr
  • en
  • de
  • it

Istarske turističke kompanije pokazuju nam kako se trebamo razvijati

"Turizam je pokretač čitavog gospodarstva s brojnim pozitivnim ekonomskim učincima, stoga razvoju turizma treba pristupati ozbiljno i sustavno. Istra je primjer uspješne turističke regije i po mnogočemu može biti uzor ostatku zemlje", tvrdi ministar turizma Gari Cappelli koji za naš list komentira aktualnosti turističkog sektora - nove zakonske okvire, inicijativu Fonda za turizam, projekt Cro kartice, kao i ono što je posebno značajno za Istru - budućnost otočja Brijuni te investicijski zamašnjak velikih istarskih hotelskih grupacija.
- Kakav je Vaš stav o razvoju turizma u okruženju Nacionalnog parka Brijuni? Čini se da je Vlada odustala od elitnog turizma na Brijunima, a lokalna se vlast i dalje zalaže za taj model razvoja.
- Inzistiramo na razvoju kvalitetne turističke ponude koja je jedina primjerena prirodno, kulturno i povijesno bogatom prostoru Brijuna. Sastavili smo međuresorno povjerenstvo koje ima zadaću nakon prve faze naći najkvalitetnija rješenja za realizaciju projekta u što bržem roku. U svemu imamo veliku podršku Vlade koja prepoznaje potencijal hrvatskog bisera kakvi su Brijuni.
- Prolaze godine, a realizacije nema. Koči li birokracija ostvarenje projekata?
- Nikako se s time ne mogu složiti. Na Ministarstvu i ostalim institucijama je da podupiru razvojne projekte u turizmu koliko je u njihovoj moći. Za Brijune su tako već potpisani ugovori za izgradnju infrastrukturnih objekata i sve ide u smjeru da visokokvalitetni turizam ovdje zaživi. Naglasak je na razvoju koji se temelji na konceptu održivog razvoja i činimo sve u zakonskim okvirima kako bismo poticali razvoj turizma i bili kvalitetan servis, prije svega biznis zajednici.
- Možete li objasniti faze projekta Brijuni?
- Prva faza počela je prije nekoliko godina i ona je okončana, a rezultat svega je plan s nacrtom kako bi Brijuni trebali izgledati. Svi se slažemo da destinacija zaslužuje biti luksuzna, no nikako i elitistička. O svemu vodimo računa pa tako i o lokalnoj zajednici. Druga faza je aktualna. Kako sam spomenuo, formirali smo međuresornu radnu skupinu koju predvodi Ministarstvo turizma. Okupili smo sve relevantne stručnjake koji su ključni za početak realizacije, a cilj nam je u što skorije vrijeme raspisati koncesije.
- Na djelu je okrupnjavanje biznisa u turizmu što predvode tri najveće turističke kompanije u zemlji sa sjedištem u Istri. Što ovakve investicije znače za sektor i ukupno gospodarstvo Hrvatske, što za Istru?
- Turističke kompanije sa sjedištem u Istri poznate su po izvrsnosti u radu i razvoju visokokvalitetne ponude te brizi ne samo za goste, već i za svoje radnike. Riječ je o inovativnim poduzećima poput Maistre, Plave Lagune i Valamara koje su svoju poslovnu politiku usmjerile na stvaranje nove turističke vrijednosti. Kao takve, putokaz su smjera kojim se trebamo razvijati. Svaki razvoj turizma znači utjecaj na platnu bilancu, zapošljavanje i regionalno uravnoteženje razvoja, kao i multipliciranje dohotka nastalog inicijalnom potrošnjom turista u turističkoj destinaciji. Istra je primjer uspješne turističke regije i po mnogočemu može biti uzor ostatku zemlje. Svojim će investicijama spomenuta poduzeća dati velik doprinos razvoju i povećanju prihoda lokalnih zajednica.

Izvor: www.glasistre.hr