• hr
  • en
  • de
  • it

Iški lopiž

HR

Priručnik je namijenjen svim zainteresiranima za kulturna blaga Hrvatske, učiteljima likovne kulture, učenicima osnovnih i srednjih škola. Prikazana je povijest iške keramike i izrada tradicionalne keramičke posude - iškog lopiža
Škola primijenjene umjetnosti i dizajna danas je u prostoru Kneževe palače predstavila "svoj proizvod", priručnik pod nazivom - Iška keramika.
Naime, ova je zadarska srednja škola na natječaju, dobila sredstva od Ministarstva kulture za financiranje priručnika o iškoj keramici jer je to Ministarstvo još 2009. godine utvrdilo da tradicijsko lončarstvo otoka Iža ima svojstvo nematerijalnog dobra, a prije dvije godine Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, zadarski Narodni i Arheološki muzej, potpisali su Povelju o suradnji na projektu - Iška keramika.
- Priručnik je namijenjen svim zainteresiranima za kulturna blaga Hrvatske, učiteljima likovne kulture, učenicima osnovnih i srednjih škola. Prikazana je povijest iške keramike , izrada tradicionalne keramičke posude - iškog lopiža kroz osnovne faze izrade na ručnom lončarskom kolu. Tradicijsko lončarstvo otoka Iža vrijedna je nematerijalna kulturna baština jadranskog područja, koja svjedoči o kontinuitetu života i rada na tom prostoru te njegovim posebnostima - objasnila je glavna urednica priručnika prof. Bojana Vukojević.
Grafička urednica priručnika je prof. Lea Ljuba Kocijan, autor fotografija prof. Marko Perić i učenice Teuta Peričić, Laura Zdrilić, Tea Plećaš i Emanuela Škara.

Uz stihove iške pjesnikinje Ane Trninić i Slavka Govorčina, učenici su demonstrirali i izradu iškog lopiža.
- Ovo umijeće bilo je važno za Veloižane i prenosilo se unutar obitelji, s oca na sina. Poznato je da je 1987. godilo bilo devet živih lončara, ali samo njih šest-sedam povremeno je radilo. Te godine je izradu keramike počeo učiti i nastavnik iz Zagreba, Predrag Petrović Pepi. Učio je od Romana Vlahova, posljednjeg autohtonog iškog lončara. Nažalost, obojica su preminula, ali je Pepi znanje prenio svojoj supruzi i kćeri Niki kao i Frani Šuniću, voditelju radionice pri zadarskom Arheološkom muzeju. Nika Petrović i dalje se aktivno bavi iškom keramikom te na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beču završava i doktorat na tu temu - piše u priručniku Iška keramika zadarske Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.
Predrag Petrović Pepi kojeg su zvali - posljednji iški lopižar, umro je prije tri godine, a jučer su u Kneževoj palači predstavljanju priručnika nazočile i njegova supruga te kći.

Izvor: www.zadarskilist.hr