• hr
  • en
  • de
  • it

Imat ćemo sasvim solidnu turističku sezonu

Direktor glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Ratomir Ivičić izjavio je u četvrtak kako se turistička sezona odvija prema procjenama, trendovi su na tragu očekivanih i imat ćemo "jednu sasvim solidnu turističku sezonu".

Turistička sezona odvija se prema našim procjenama. Loše vrijeme početkom lipnja imat će nekog utjecaja na kampove, međutim najintenzivniji dio lipnja je drugi dio mjeseca u koji upravo ulazimo i kada se rast turističkog prometa kreće jednom eksponencijalnom krivuljom, kazao je Ivičić na sjednici Turističkog poslovnog vijeća pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).
Prva četiri mjeseca, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, su u solidnom plusu, iako je travanj imao manji minus, jer je Uskrs bio u ožujku. No, to su tako male apsolutne brojke da se ne treba brinuti, rekao je Ivičić, dodajući kako su kumulativno prva četiri odnosno pet mjeseci po fizičkim turističkim pokazateljima u plusu.

Lipanj se za sada, kako je kazao, odvija jako dobro.
"Sve u svemu trendovi su za sada na tragu očekivanih i imat ćemo jednu solidnu turističku sezonu", rekao je Ivičić.
Podsjetio je i kako su procjene Svjetske turističke organizacije da će turistički promet u Europe rasti između 3,5 i 4,5 posto. Tolike su i naše procjene, očekujemo da će se u tim granicama kretati i turistički promet unutar Hrvatske, kazao je.
Po njegovoj procjeni, krize na tržištima Tunisa, Egipta i Turske neće se bitnije pozitivno odraziti na Hrvatsku i to stoga što mi ne nudimo turistički proizvod kakav oni nude - all inclusive. To su najvećim dijelom amortizirale Španjolska i Portugal koji nude isti turistički proizvod, kazao je.
Ivičić je istaknuo i kako će se zahvaljujući podacima iz sustava eVisitor (jedinstveno i središnje mjesto prijave i odjave turista) moći po prvi puta vidjeti gdje imamo prostora za rast u mjesecima pred i posezoni i na sjednici Turističkog poslovnog vijeća pri HGK je istaknuta važnost sustava eVisitor, koji će omogućiti da se dobiju podaci koji su važni za kreiranje turističke politike.

Izvor: www.mint.hr