• hr
  • en
  • de
  • it

Imaš brod, imaš jedro - prijavi se!

Fiumanka je posebna i drugačija. Potpuno je besplatna, otvorena za sve. Svaki sudionik regate dobije majicu, obrok i piće nakon regate, besplatan vez, besplatni su i koncerti za posjetitelje, uvijek iznenadi nekim novim i atraktivnim sadržajima

Polovicom lipnja Rijeka već tradicionalno živi u znaku jedrenja zahvaljujući svojoj regati koju svake godine, u sve većem broju, posjećuju zaljubljenici u more i jedrenje. Zbog posebnog pristupa organizaciji i potpuno besplatnog sudjelovanja za sve natjecatelje, Fiumanka je prepoznata kao vrhunsku sportski događaj u Hrvatskoj i regiji. Ovogodišnja 17. Fiumanka održat će se od 9. do 12. lipnja.
Osim Velike Fiumanke koja već tradicionalno starta u subotu točno u podne ispred Riječkog lukobrana, održat će se još nekoliko različitih regata za svačiji gušt! Medijska, Liburnijska, Rotary, svaka posebna, s posebnim ciljem i svojom vlastitom pričom koju vrijedi ispričati. Fiumanka će ove godine biti mjesto susreta gospodarstvenika, rotarijanaca, mjesto najave Europskih sveučilišnih igara koje će se u srpnju održavati u Rijeci i Zagrebu, ali i regata kojom će se obilježiti 50 godina suradnje između Rijeke i Rostocka. Fiumanka će tako otploviti u Rostock, ali prije toga Hanse Sail dolazi u Rijeku! U godini jubileja, dvije regate spojit će dva grada morem i jedrima, promovirajući sport, kulturu i turističke potencijale.
Fiumanka i Rijeka tradicionalni su domaćini medijskim kućama koje sudjeluju na jednoj od najeksponiranijih regata u Hrvatskoj - medijskoj regati! Tradicija jedrenja nacionalnih medija u sklopu Fiumanke traje već okruglih deset godina, a povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine, prerasla je u europsku jedriličarsku manifestaciju čiji su organizatori agencija »2. mjesto«, Grad Rijeka i HRT, a ove godine zaplovit će njezino četvrto europsko izdanje. Dio tradicije svakako su i jedrilice JOD 35 tvrtke ACI.
Radi se o floti od 12 jednakih regatnih jedrilica, tako da su svim sudionicima regate osigurani isti uvjeti za jedrenje i prilika za pobjedu. Mediji svoje sudjelovanje ne plaćaju u novcu nego u reklamiranju Fiumanke, Rijeke i Hrvatske. Europska medijska regata i ove će godine ugostiti jedriličarske posade iz različitih medija i država, a dio njih već tradicionalno dolazi u Rijeku kako bi sudjelovao na ovoj regati.
Prošlogodišnji sajam održivog razvoja Plavo-zeleni Expo, obogaćen je EU poslovnom konferencijom Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj pod nazivom »Plan ulaganja za Europu - mogućnosti za mikro, mala i srednja poduzeća«, u čijem će predstavljanju uz Europsku komisiju, sudjelovati predstavnici Europske investicijske banke (EIB), HBOR, HAMAG BICRO i CRANE - hrvatska mreža poslovnih anđela. Fiumanka je još jednom svojim jedrima povezala naoko nespojive sadržaje u odlično posložen paket - jedrenje, druženje, medije, sajam i ozbiljne gospodarske teme uz odlične koncerte i zabavu, sve na jednom mjestu, tijekom jednog vikenda.
Uz EU konferenciju, o važnim gospodarskim temama govorit će se i na Rotary Business Forumu koji organizira Rotary klub Rijeka u okviru 5. Rotary dana. Jedna od posebno atraktivnih tema ona je o plavo-zelenoj ekonomiji i trendovima u brodogradnji i pomorstvu, uz sudjelovanje panelista iz Brodogradilišta Meyer Werft (Njemačka), linijskog brodara CalMac (Caledonia McBryan, Škotska), Jadrolinije, Ine i Brodogradilišta »Viktor Lenac«. Tehnički fakultet u Rijeci promovirat će program »Studiraj brodogradnju u Rijeci« i time zaokružiti temu od posebnog značaja upravo za Rijeku.
Rotary klub Rijeka organizator je humanitarne regate koja će ove godine obilježiti sedmu godinu održavanja u okviru Fiumanke, na kojoj sudjeluju rotarijanci iz Hrvatske i inozemstva, okupljeni oko nekog humanitarnog cilja. Ove godine to će biti sredstva za taktilnu slikovnicu za slijepu i slabovidnu djecu iz OŠ Pećine.
I konferencija i forum su kao i sve na Fiumanki, otvorenog tipa i besplatni, namijenjeni gospodarstvenicima, institucijama, izravnim i neizravnim sudionicima u plavoj i zelenoj ekonomiji i održivom razvoju.
Plavo-zeleni Expo kao nastavak na gospodarske teme, zamišljen je kao dvodnevni sajam na trgu ispred Terminala i mjesto susreta onih organizacija koje svojim poslovnim inicijativama i projektima potiču održivi razvoj, s ciljem jačanja svijesti o važnosti i značaju poslovnih aktivnosti i projekata usmjerenih na plavo i zeleno gospodarstvo, obnovljive izvore energije, očuvanje i zaštitu mora, smanjivanje emisija ugljikovog dioksida i očuvanje prirodnih bogatstava.
Jedrenje nisu samo brodovi i jedra. Vještina plovidbe na jedra dio je nas, našeg identiteta na koji se oslanja neprocjenjivo bogatstvo materijalne i nematerijalne baštine. Smisao jedrenja je da povezuje, ljude i obale, nasljeđe i razvoj u jedinstvenu cjelinu. S takvom namjerom prije sedam godina pokrenuta je Liburnijska regata koja jedri pomorskim putovima drevne Liburnije.
Prve dvije regate krenule su iz Zadra prema Rijeci, a ovogodišnja će zaploviti prema Rijeci u petak ujutro, iz Malog Lošinja, najvećeg otočnog mjesta i otočne skupine na kojoj su Liburni ostavili neizbrisiv trag.

Izvor: www.novilist.hr