• hr
  • en
  • de
  • it

Ilirija nas tjera s naših vezova!

- Počelo je to i ranije, ali za mene zapravo prije dvije godine kada sam od Ilirije dobio rješenje o ovrsi u visini 130.235 kuna. Ovrha za neplaćene troškove veza od 2012. do 2014. godine za moja dva broda, jedan kaić i Beneteau Antares 760. Ma nisam ja protiv plaćanja, ali oni meni za te godine nisu nikada ponudili ugovor. Ja sam uzeo odvjetnika, on je podnio prigovor na rješenje o ovrsi, i prije mjesec i pol dana Općinski sud odbio je Ilirijin zahtjev za ovrhom jer ga smatra neosnovanim. No, tek su tada počeli pravi problemi... - započinje nam svoju priču Ratko Krstinić, 74-godišnji povratnik iz Njemačke, u svojoj obiteljskoj kući u Biogradu na Moru.

Prošao je, kaže, svašta u životu, i on i njegova obitelj, ali ovo što mu se zadnjih godina događa u rodnom gradu, nije mogao ni sanjati. Ogorčen je postupanjem najveće biogradske tvrtke, turističke kuće Ilirija, koja u koncesiji ima i Marinu Kornati gdje gospodin Krstinić, ali i dvadesetak drugih Biograđana, već desetljećima na vezu drže svoje brodove. Nakon što su njemu, ali i drugim mještanima poslali rješenja o ovrsi za korištenje veza, prije dva tjedna su ih obavijestili da maknu svoje brodove kako bi mogli postaviti dva pontonska privezišta. Točno ispred dijela rive gdje on i drugi Biograjci godinama vežu brodove. Ako se to dogodi, kaže Ratko Krstinić, njemu i drugima bit će onemogućen izlazak iz marine.

- Ilirija je za postavljanje dva nova potonska veza dobila građevinsku dozvolu izravno od ministarstva. Mi za to nismo ni znali, jer da jesmo, sigurno bi se žalili. Kad sam zvao ministarstvo i rekao im da se oko vezova vodi sudski spor, rekli su mi da, da su to znali, sigurno im ne bi izdali dozvolu. Ovako sada imaju pravomoćnu dozvolu, a mi moramo maknuti brodove. A gdje? - pita se gospodin Ratko dodajući kako im je Ilirija prošle godine bila ponudila ugovor o korištenju veza, ali ga nije htio prihvatiti po ponuđenim uvjetima. Najviše ga je zasmetalo što vez sutra, kada njega više ne bude, neće moći nasljediti netko od njegovih, kao što je on naslijedio vez na dijelu obale gdje su njegovi roditelji od 1975. držali brod. Točno ispred obiteljske kuće.

- Sve te ljude iz Ilirije osobno poznajem, svakodnevno ih viđam, ali da su došli i rekli "imamo problem, amo ga riješiti", kao ljudi... Ne! Sve na silu žele riješiti! Na Badnjak 2015. na silu su mi htjeli maknuti brod i pritom su mi ga oštetili. Nekidan su došli radnici da će nam ukloniti brodove. Sreća, ovi mlađi su se usprotivili pa su otišli... - priča Ratko.

A ti mlađi su Antonijo Miloš, Stipe Kulaš, Ante Pribilović, Predrag Ivanović, Marin Kulaš, Kažimir Pribilović, Mirko Dominis... Svi su oni u istom ili sličnom problemu. Ili su od Ilirije dobili ovrhe ili moraju ukloniti brodove s veza kojeg neki, kao Ante Pribilović, koristi za svoje ribarice.

- Dali su nam ultimatum da se maknemo do 1. svibnja, bez alternative. Ja se nemam gdje vezati nego na sidro. Kao profesionalni ribar i građanin Biograda ja to ne mogu niti želim prihvatiti - kaže Ante.

- Ilirija pošto-poto želi postaviti pontone iako im u sudskoj presudi stoji da taj dio obale, gdje su naši vezovi, nije unutar obuhvata koncesije. Još je bilo ljudi u našoj situaciji, ali su se dali zastrašiti, ne žele se sukobljavati, pa su potpisali ugovore s Ilirijim. Mi to ne želimo jer smatramo da je to nepravedno - govori Stipe Kulaš.
Pokušali smo o svemu razgovarati s predsjednikom uprave Ilirije Goranom Ražnjevićem, no on nas je uputio na pravnu službu.
Nepravomoćnu sudsku presudu koju je donio sudac Igor Berghaus u Iliriji nisu htjeli komentirati jer su na nju podnijeli žalbu i nadaju se pozitvnom ishodu. Iz Ilirije međutim tvrde da je neosporna činjenica da je prostor na kojem se nalaze sporni vezovi unutar obuhvata Marine Kornati za koju Ilirija ima koncesiju od 1999. godine. Naglašavaju da su gospodinu Krstiniću, ali i drugim mještanima u više navrata ponudili zamjenske vezove i ugovore o korištenju vezova po povlaštenim uvjetima u iznosu 10 posto stvarne cijene veza (oko 2000 kuna godišnje). Neki su te ugovore prihvatili i danas svoje brodove drže u marini Kornati, a neki, s kojima smo mi razgovarali, su to "odbili iz njima znanih razloga".

Ističu da za sve aktualne radove oko postavljanja pontona imaju pravomoćnu građevnu dozvolu koju su dobili kroz propisanu zakonsku proceduru te da nema ni trunke istine u zlonamjernim tvrdnjama da bi bilo tko od izvođača radova prijetio vlasnicima vezova. Naprotiv, tvrde da su upravo izvođači radova bili izloženi prijetnjama od strane vlasnika brodova, što je zabilježila i biogradska policija.

U zadarskoj policiji su nam potvrdili da je 5. svibnja oko 11 sati kod Marine Kornati u Biogradu prijavljen verbalni napad na izvođače radova od strane 39-godišnjeg Antonija Miloša. Jednom je radniku uzeo mobitel i bacio ga na pod te je prijavljen za narušavanje javnog reda i mira.

Izvor: www.zadarskilist.hr