• hr
  • en
  • de
  • it

Igra za nautičare

Odsad se Jadranskim morem može ploviti i bez pravog broda. Dovoljno je baciti kockicu i krenuti najpoznatijim plovnim putovima nautičara, polje po polje, u avanturu jedrenja, duž cijele obale upoznajući pri tome posebnosti hrvatskog krajolika. Upravo to omogućava nova društvena igra nazvana "Osvoji Jadran" koju je u potpunosti osmislila Puljanka Sanja Vale Čupić.
Riječ je o stopostotnom hrvatskom proizvodu, napravljenom od ekoloških materijala, papira i drva, a sastoji se od igraće ploče na kojoj je karta Jadrana, šest drvenih brodica, kockice, brojača bodova te 122 kartice koje određuju sudbinu moreplovca idonose informacije o mjestima i događajima koje se susreću na putu.

- Kroz igru se uživljavamo u ulogu nautičara, svaki igrač svojom jedrilicom osvaja Jadran i tako upoznaje autohtonost svakog područja. Moguće je oploviti otoke ili pristati na obalu, a bonus bodovi se osvajaju ako se posjete nacionalni parkovi i parkovi prirode, dakle, potiče se upoznavanje prirode, uči se o zaštićenim i ugroženim vrstama Jadrana. Istražuje se podmorje, potonuli brodovi, avioni, spilje, a pravila igre ponavljaju prepreke koje se susreću na stvarnim regatama - lom kormila, čovjek u moru, pijavica, lom jarbola, a to su sve situacije koje se stvarno mogu dogoditi tijekom jedrenja, kaže Vale Čupić.
Budući da već godinama plovi zajedno sa suprugom i djecom, na ideju ove igre došla je upravo zbog svoje ljubavi prema jedrenju i prirodi. Da je poseban naglasak autorica željela staviti upravo na ekologiju, a manje na kompetitivnost, svjedoče pravila igre poput onog da igrač koji brodicom naleti na glavatu želvu, smjesta plovi u Pulu gdje se nalazi centar za oporavak morskih kornjača, jedini takav u Hrvatskoj.

- Željela sam da se i kroz igru proslijede informacije o važnosti očuvanja ugroženih biljaka i životinja u Hrvatskoj, da se očuva naše prirodno blago. Projekt je financijski podržalo Ministarstvo turizma putem natječaja 2012. za inovaciju u turizmu, a potporu su pružili i Grad Pula s Turističkom zajednicom Grada Pule.
Iako je Sanja Vale Čupić otpočetka imala jasnu viziju što želi, a sve je crteže kao i priče kroz kartice osmislila sama, nije sve teklo glatko. Od prve ideje do realizacije trebalo je proći godinu dana, a najteže joj je bilo realizirati hrvatski proizvod koji financijski može "izdržati".
- Najteže mi je bilo realizirati - kockicu. Izgleda da se sve kockice stvaraju u Kini! I ja sam u rezervi imala spremnog dobavljača iz Kine. Na kraju sam uspjela u Hrvatskoj pronaći čovjeka koji može proizvesti drvenu kockicu, a zatim tvrtku koja radi print na kockici i trećeg dobavljača koji je složio cijelu igru, objašnjava poteškoće koje je pronalazila na putu, ali koje je nisu obeshrabrile. Dapače.
Nada se da će ova društvena igra, za koju već postoji interes da bude prevedena na strane jezike te plasirana na inozemno tržište, potaknuti proizvodnju.

Izvor: www.glasistre.hr