• hr
  • en
  • de
  • it

Igra boja i svjetala na dizalicama na Riječkom lukobranu

Gotovo četiri godine nakon što su bile rastavljene, posljednje dvije preostale lučke dizalice na Molo longu zasjat će punim sjajem. I to doslovce, jer će u srijedu u 20 sati i 30 minuta biti svečano upaljena nova rasvjeta obnovljenih dizalica.
Na obje su dizalice montirani posebni reflektori koji imaju mogućnost osvjetljavanja u više boja i različitog intenziteta, što je bio i zadnji korak u projektu njihove obnove koji su zajednički financirali Grad Rijeka i Lučka uprava, u suradnji s Konzervatorskim odjelom.
Rasvjetu dizalica predstavit će riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i ravnatelj Lučke uprave Vlado Mezak, a nakon paljenja rasvjete predviđen je zabavni program za građane uz nastup DJ-a na riječkom lukobranu.
Tako će feštom završiti priča koja je započela ratom između nekadašnjeg ravnatelja Lučke uprave Bojana Hlače i gradonačelnika Obersnela, nakon što je Hlača 2010. godine prvo zatvorio Molo longo za građane, navodno zbog njihove sigurnosti, da bi potom po njegovom nalogu bili demontirani gornji dijelovi dizalica.
To je izazvalo gradonačelnikove optužbe na račun Lučke uprave da žele ukloniti i posljednje preostale dizalice, a na kraju je ipak bilo dogovoreno da će ih Grad i Lučka uprava zajednički obnoviti. Prvo su sanirani portali dizalica, a prošle godine na njih su vraćeni i gornji dijelovi konstrukcije, doduše ne izvorni jer su bili previše dotrajali, već uzeti sa dvije identične dizalice koje su bile u boljem stanju. Sada je dovršena i rasvjeta čime će dizalice napokon u punom smislu postati simbolom riječke lučke i industrijske povijesti, ali i dijelom vizualnog identiteta grada.

Izvor: www.novilist.hr