• hr
  • en
  • de
  • it

Igorio katamaran

Izletnički brod "Adriatic Queen" je u srijedu popodne gotovo u potpunosti izgorio u brodogradilištu u Lamjani na otoku Ugljanu, a nije ga uspjela spasiti niti intervencija lokalnih vatrogasaca. O detaljima požara, u Policijskoj upravi zadarskoj nisu mogli davati podrobnije informacije dok očevid ne bude završen, piše Slobodna Dalmacija.
Vatra je, po neslužbenim informacijama, buknula neposredno nakon varenja u unutrašnjosti broda, dim je zamijećen na krmi, pa je pozvan dežurni vatrogasac "Nauta Lamjane", ali se plamen proširio nevjerojatnom brzinom i praktično uništio brod.
- Oko 15.30 dobili smo dojavu da gori katamaran na otoku Ugljanu. Nakon dolaska na intervenciju utvrđeno je da se radi o luksuznom katamaranu dužine 30 i širine 12 metara. Na intervenciju su pozvane sve raspoložive snage s otoka Pašmana i Ugljana: DVD "Preko", "Kukljica", "Pašman", JVP "Čakovec" (dislokacija) i JVP "Zadar". Na terenu je bilo više od 15 vatrogasaca. Požar je bio u razbuktaloj fazi s temperaturom iznad 500 stupnjeva te je bilo vrlo teško prići.
Prilikom gašenja potrošeno je više od 500 litara pjenila. Požar je ugašen, ali materijalna šteta je ogromna. Jedino je prostor motora ostao netaknut. Do požara je došlo prilikom varenja. Bitno je naglasiti da katamaran ima sve moguće stabilne sustave za gašenje i 25 aparata za početno gašenje, ali to nije bilo dovoljno. Sreća je što nitko nije ozlijeđen, objavili su vatrogasci DVD-a "Pašman" zahvaljujući vlasniku "na izvrsnoj pribranosti i suradnji".
- Brod je trebao ostati neko vrijeme u našem brodogradilištu u "hladnom pogonu", ali su vlasnici sami poduzeli neke radove u unutrašnjosti broda. Nešto su varili bez nas, samoinicijativno i bez prijave škveru, što je propust jer je to obavljeno bez vatrogasnog nadzora. Te radove je za brodara obavio kooperant škvera, obrt SPN, kojemu smo odmah nakon događaja otkazali ugovor o suradnji - izjavio je za Slobodnu Dalmaciju Alein Khan, stečajni upravitelj "Nauta Lamjane" i sam svjestan goleme štete koju su vlasnici broda pretrpjeli.
Novinari Slobodne pokušali su stupiti s njima u kontakt i potvrditi ili demantirati navode stečajnog upravitelja, ali se na mobitel javio ženski glas i obavijestio ih da oni od šoka jednostavno nisu u stanju razgovarati. Osim toga, bili su zauzeti policijskim očevidom koji je u Lamjani još trajao.
- Možete misliti kako se osjećamo. Ovo je šok i za slučajnog prolaznika, a kamoli za nas! Strašno, samo zastava nije izgorjela - rekla im je osoba bliska obitelji jednog od vlasnika broda.
Po još uvijek neslužbenim informacijama, rabljeni brod u odličnom stanju je nedavno kupljen u Grčkoj i uskoro je trebao zaploviti. Visina nastale štete je nepoznata, ali se procjenjuje kako se radi o višemilijunskom iznosu jer je "Adriatic Queen" bila skoro u cijelosti opremljena za turistička krstarenja.

Izvor: www.net.hr