• hr
  • en
  • de
  • it

Idealna one way ruta u Dalmaciji

Plovidba Jadranom čarolija je satkana od lepršanja jedara, pucketanja užadi, šuma valova, mirisa roštilja, pjesme cvrčaka, crkvenih zvona i skokova u more u stankama. Priključite se romantičnom scenariju krstarenja i uputite se na odmor pod jedrima, prema začaranim otocima srednje i južne Dalmacije.

Pored više od tisuću otoka razasutih po Jadranu, planiranje idealne rute za jedrenje koja bi vam pobliže dočarala Dalmaciju može biti popriličan izazov. Krenuli smo na šestodnevno krstarenje koje nas vodi prema šest netaknutih otoka sa šest različitih osobnosti, te smo se zadržali unutar planiranog vremenskog okvira.

1. DAN: STARI GRAD, OTOK HVAR

Ukrcajte se u Splitu te ostavite čarobnu rimsku palaču za sobom, odvaživši se na put prema Starom Gradu na Hvaru, drevnom naselju koje datira iz 384. godine prije Krista. Ne propustite posjetiti Starogradsko polje, poljoprivredni krajobraz pod zaštitom UNESCO-a u kojem se masline i vinova loza uzgajaju već više od 2400 godina. Prije nego što odete na spavanje u neku od šarmantnih luka, kušajte poznatu hvarsku gregadu u Pinetti s jednim od glasovitih vina s ovog sunčanog otoka,

2. DAN: PALMIŽANA, OTOK SVETI KLEMENT

Podignite jedra i otplovite do obližnje Palmižane na otoku Sv. Klement, jednom od dragulja hvarskog arhipelaga. Obitelj Meneghello njeguje ovaj rajski vrt već više od jednog stoljeća i pobrinut će se da vam posjet ostane u najljepšem sjećanju. Pronađite skrivenu plažu, razgledajte zbirku umjetnina Dagmar Meneghello ili se počastite porcijom škampa za prste polizat' na palmama natkrivenoj terasi restorana Toto.

3. DAN: RAVNIK I GRAD VIS, OTOK VIS

Nakon noći provedene u raju, uputite se k tajanstvenom otoku Visu. Kratko pristanite na otočić Ravnik da biste se osvježili kupanjem i posjetili Zelenu špilju. Prije zalaska sunca doplovite nadomak grada Visa. Izoliran već više od 50 godina, kada je bio vojna baza, otok je robustan i gotovo netaknut. Istražite Titove tunele i špilje, kušajte gutljaj Vugave - otočkog bijelog vina, i Višku pogaču sa srdelama u konobi Magić izvan grada.

4. DAN: UVALA ZAKLOPATICA, OTOK LASTOVO

Probudite se uz svjetlost koja dopire kroz brodsko okno i uputite se na otok jastoga - Lastovo, na gozbu od plodova mora u konobu Triton u uvali Zaklopatica. Krenite na 2-kilometarsku šetnju k istoimenom gradu u unutrašnjosti otoka, zaštićenom od gusara. Obratite pažnju na čuvene dimnjake koji su nekada bili statusni simboli ondašnjih starih obitelji.

5. DAN: UVALA PROŽURA, OTOK MLJET

Otplovite do sjeverne strane otoka Mljeta, najzelenijeg otoka Hrvatske te se usidrite u uvali Požura. Otvorite bocu vina rosé i uživajte u pogledu na otočiće na obzorju i na poluotok Pelješac u pozadini. Uputite se do Nacionalnog parka Mljet i posjetite benediktinski samostan na otočiću Svete Marije nasred Velikog jezera, a potom se vratite u svoju mirnu uvalu kako biste uživali u pečenoj ribi pripremljenoj u veličanstvenoj krušnoj peći konobe Mare.

6. DAN: OTOK ŠIPAN I DUBROVNIK

Posljednji dan vašeg krstarenja uključuje sidrenje u Luci Šipanskoj - šarmantnom ribarskom naselju na otoku Šipanu, dijelu Elafitskog arhipelaga. Ne propusitie kušati jela u renomiranoj konobi Kod Marka na rivi. Nakon obilnog obroka, otpustite brodski konopac i otplovite do kopna te se iskrcajte u Dubrovniku, biseru Jadrana.

Dalmatinska obala ima bezbroj uvala i otočića koje je moguće istraživati jedrenjem, ali i predložena šestodnevna plovidba na šest različitih otoka također može pružiti zoran prikaz mnogih osobitosti i ljepota srednje i južne Dalmacije. Nakon šest nezaboravnih dana na moru, uživajte neko vrijeme na kopnu: u šetnji dubrovačkim gradskim zidinama i Stradunom, u razgledavanju kuća iz 17. stoljeća, Onofrijeve česme, zvonika i franjevačkog samostana.

Izvor: http://hotspots.net.hr/