• hr
  • en
  • de
  • it

Hvar: operativna obala bit će duža 45 metara i šira 20

Jedanaest vijećnika Gradskog vijeća u Hvaru jednoglasno je, nakon tematske sjednice o projektu produženja operativne obale, donijelo zaključak da predstavnici Grada još jednom, u roku desetak dana, dogovore sastanak s mjerodavnima iz Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije i tvrtke "Obala" d.o.o. u Splitu, te razmotre predloženo rješenje, a da ono potom uz PowerPoint prezentaciju u Hvaru bude predstavljeno vijećnicima i svim drugim zainteresiranim subjektima. Predsjednik Vijeća Fabijan Vučetić dodao je da se pri tome prvenstveno misli na Udruge "Dignitea" i "Metropola mora", te JK "Zvir" (s pravom glasa), što treba biti okončano do polovine studenog.
Inače, gosti na sjednici su bili dr. sc. Goran Vego, direktor "Obale" i njegov kolega, projektant Josip Zekan, te predstavnici Lučke uprave SDŽ Igor Radovniković i Ivo Bošnjak. Uvodno je o produženju operativne obale za 45 metara i njenom proširenju od 20 metara "u glavi" kod restorana "Gariful", ali i povezivanju s postojećom šetnicom, govorio direktor Vego.
Međutim, voditelj Odjela za prostorno uređenje, komunalni razvoj i zaštitu okoliša, Doro Abdulmar, te vijećnici Teo Jeličić (HSS) i Nada Jeličić (Lista za ponos mista) izrazili su sumnju u kvalitetu studija valovanja govoreći da projekt može biti čak i štetan za grad Hvar. Oni su se stoga založili da Grad, kao partner, ozbiljnije sudjeluje u osmišljavanju uređenja cjelokupnog lučkog akvatorija, za smanjenje broja trabakula i kruzera, a povećanje privezišta za domicilne brodove.
Projekt produženja operativne obale branio je Ante Buzolić, dipl. ing. pomorskog prometa, koji obnaša dužnost direktora Nautičkog centra u Hvaru. On je pak naglasio da svake godine imaju povećanje prometa za 10 posto, sve više linija i dulju sezonu. Kapacitet ove međunarodne javne luke I. kategorije već je prekoračen za 35 posto, pa je sigurnost posljednjih godina sve upitnija.
Produženje operativne obale bi, po njemu, promijenilo stvari na bolje, jer je riječ o dolazno-odlaznoj točki i jednom od glavnih čimbenika razvoja grada. Dakle, rasteretio bi se pritisak na glavu vrha rive, gdje je za sada ljetni promet uglavnom skoncentriran i omogućilo kvalitetnije pristajanje brodova u hvarskoj luci.
Igor Radovniković je potvrdio da su, uz projekt, sagledani i drugi elementi za dobrobit grada, ali ima dojam da ljudi s tim nisu dovoljno upoznati. Zato je u ime Lučke uprave i prihvatio zaključak gradskih vijećnika, vjerujući da će nakon dodatne elaboracije projekt krenuti željenim tokom.
- Naravno da ćemo ispoštovati odluku Gradskog vijeća, jer se radi o jednom od glavnih projekata iz mog predizbornog programa. Naša je želja da operativna obala bude produžena do sljedeće turističke sezone, a ako se to iz bilo kojega razloga bude moralo odgoditi, bit će velika šteta, zaključio je Budrović.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr