• hr
  • en
  • de
  • it

Hvali more drž se broda

Pod nazivom Hvali more drž' se broda održana je u srijedu navečer u organizaciji Centra za kulturu Korčula prezentacija jedrenja Južnim oceanom na sto godina starom jedrenjaku „Tecla" na kojemu je bila Linda Franulović iz Vele Luke.
U dvorani Centra za kulturu uvodno joj je zahvalila ravnateljica Lana Filippi Brkić istaknuvši napore Linde Franulović da doživi drugačiji svijet od našega. Ona je pričala o svom snu koji je postao stvarnost kad je na nagovor prijateljice započela jedrenje u Aucklandu (Novi Zeland), a završila na Falklandskim otocima, rekla je ravnateljica korčulanskog Centra za kulturu.
Linda Franulović pričala je kako je preplovila Južni ocean i obišla Rt Horn na 100 godina starom jedrenjaku. Sveobuhvatno je riječima, slikama i video zapisima prikazala život na moru, ploveći pod olujnim uvjetima, želeći doći na kopno kojega nigdje nije bilo. Kopno je bio jedrenjak po kojemu se i zove njezino putovanje. Njezinu su priču o jedrenju, koje je trajalo 31 dan, sa strahopoštovanjem i divljenjem popratili posjetitelji, saznavši da se plovidba održala potkraj 2013. godine.
Ovom je prezentacijom Linda Franulović, rođena u Veloj Luci, a s adresom u Londonu, htjela s publikom podijeliti svoju ljubav prema moru i potaknuti ljude na ostvarenje svojih snova i ciljeva. Druženje u dvorani Centra za kulturu nastavljeno je do kasnih večernjih sati uz brojna zanimljiva pitanja i odgovore Linde Franulović. Kazala je da su na jedrenjaku "Tecla" (25 m) bili izvrsni pomorci koji su tijekom plovidbe podučavali i pripremali pet žena i osam muškaraca od 18 do 68 godina iz 7 zemalja.
Preplovili su pet tisuća milja, doživjeli tri godišnja doba u jednome danu, radili na palubi broda od 100 tona. More je postalo dio moga bića, rekla je Linda. Na more nismo pošli radi fotografiranja, nego zbog doživljaja. Rt Horn je zastrašujuće mjesto za svakog pomorca, ali ptice albatrosi, dupini, kitovi, nevere, odvikli su nas od svega zemaljskoga. Svoje je izlaganje završila zanimljivom rečenicom: "Doživjeli smo sve i ništa zajedno".


Izvor: www.dubrovački.hr