• hr
  • en
  • de
  • it

HTZ za novi portal plaća osam milijuna kuna

hr

U HTZ-u očekuju da se novi portal pozicionira kao centralno mjesto za inspiraciju korisnika u fazi odlučivanja o odabiru odmora u Hrvatskoj, te da bude glavni izvor svih informacija za turističku ponudu.
Hrvatska turistička zajednica raspisala je natječaj za izradu novog turističko informativnog portala Croatia.hr, te za prikupljanje i upravljanje bazama podataka potrebnih za uspostavu javnih e-usluga portala. Natječaj se raspisuje u sklopu EU projekta Hrvatski digitalni turizam, čiji je nositelj Ministarstvo turizma, a ukupna vrijednost ove nabave je 8 milijuna kuna. Kako su nam pojasnili u HTZ-u, projekt se financira iz dva europska fonda, odnosno iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda, a oni imaju ulogu projektnog partnera. Projekt e-turizam predviđa razvoj i unapređenje pet javnih e-usluga koje će se dovršiti do kraja ove godine, a koje će povezati postupke više tijela javne uprave u integrirani državni informacijski sustav.

To su Središnji turistički registar, sustav za prijavu i odjavu gostiju e-Visitor, platforma croatia.hr te e-usluge upravnih i neupravnih postupaka.
"Na HTZ se odnose dvije komponente, nadogradnja sustava eVisitor i izrada novog web portala Croatia.hr koji će u budućnosti objedinjavati kompletnu hrvatsku turističku ponudu. U skladu s time je i pokrenut proces nabave čiji je predmet nabava usluga izrade weba turističko-informacijskog sustava te uspostave IT sustava, upravljanje bazama podataka potrebnih za uspostavu javnih e-usluga, te turističko informacijski portal", pojašnjavaju u HTZ-u.
Cilj novog portala je povezivanje svih turističkih zajednica u jedan sustav, pa će svaka destinacija i turistička zajednica imati svoj prostor za promociju na nacionalnom webu, odnosno svoje poddomene. Također, očekuje se povećanje prometa stranica, bolji SEO i Page Ranking te jačanje brend identiteta.
U HTZ-u očekuju da se novi portal pozicionira kao centralno mjesto za inspiraciju korisnika u fazi odlučivanja o odabiru odmora u Hrvatskoj, te da bude glavni izvor svih informacija za turističku ponudu. Krajnji cilj je definiran turističkom strategijom, a odnosi se na povećanje prepoznatljivosti nacionalnog brenda, povećanje broja turista izvan sezone i povećanje prosječne dnevne potrošnje turista.
Kad su u pitanju tehničke karakteristike, novi portal potrebno je podržati kroz "user-friendly" i efikasan CMS (sustav upravljanja sadržajem) s dodjelom različitih administrativnih prava i odgovornosti.
Kako se pojašnjava u natječajnoj dokumentaciji, stranice croatia.hr moraju biti napravljene u skladu sa svim najnovijim tehnološkim rješenjima i zahtjevima, responzivne za prikaz na svim uređajima, višejezične, sposobne za komentiranje i dijeljenje sadržaja na svim platformama, te se treba omogućiti spajanje s različitim sustavima, kao što su Središnji registar i eVisitor.

Izvor: www.poslovni.hr