• hr
  • en
  • de
  • it

Hrvatski turizam imao rekordnu sezonu

Hrvatski turizam i ove je godine rušio rekorde pa su tako premašena očekivanja predviđena tek za 2020. godinu.
Ministar turizma Gari Cappelli na konferenciji za medije predstavio je ukupne rezultate turističkog prometa za prošlu godinu te očekivanja i projekte u ovoj godini. Kao što se i očekivalo Hrvatska je 2017. postigla povijesni turistički rezultat i premašila 100 milijuna noćenja što je prema Strategiji turizma bilo ostvarenje predviđeno tek za 2020. Podatak je to zabilježen još potkraj listopada sustavom eVisitor prema kojem je od siječnja do kraja prosinca turističke 2017. godine ostvareno 18,5 milijuna dolazaka što je povećanje od 13 posto.
"Turistički rezultati u 2017. godini, a posebice tijekom pred i posezone, najbolji su pokazatelj kako se u kratkom razdoblju mogu napraviti ključni pozitivni iskoraci. Upravo je zato naša intencija i u 2018. godini nastaviti s unapređenjima kako bismo Hrvatsku dalje pozicionirali kao cjelogodišnje odredište, a time omogućili konkurentnije poslovanje poduzetnika u turizmu, daljnje investicije, bolje uvjete za turističke djelatnike te dodatno potaknuli cjelokupno hrvatsko gospodarstvo. Uz ključne zakonodavne izmjene, te kroz druge programe i aktivnosti Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice, vjerujem da će 2018. godina biti itekako uspješna te da ćemo stvoriti nove osnove za daljnji razvoj hrvatskog turizma", istaknuo je ministar Cappelli.Najzanimljiviji Nijemcima
Tijekom dvanaest mjeseci najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke (20,7 milijuna noćenja), s slijede ih Slovenci s 10,1 milijuna noćenja.
Izvan europskih zemalja, najviše noćenja su ostvarili gosti iz Sjedinjenih Američkih Država (1,4 milijuna noćenja), a njih slijede Australci sa 667 tisuća noćenja. Top destinacije po noćenjima su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Medulin i Umag. Od ukupnog broja noćenja najviše ih je ostvareno u objektima u domaćinstvu (35 milijun noćenja), potom slijede hoteli (25 milijuna noćenja) te kampovi (19 milijuna noćenja), dok je u nautičkom charteru tijekom dvanaest mjeseci ostvareno 3,2 milijuna noćenja.Odlični prihodi
Prema podacima Hrvatske narodne banke, u prvih devet mjeseci 2017. godine prihodi od turizma su iznosili osam milijardi i 724 milijuna eura, što u odnosu na isto razdoblje lani (sedam milijardi i 902 milijuna eura) predstavlja rast od 10 posto, odnosno 822 milijuna eura.
U trećem tromjesečju, odnosno srpnju, kolovozu i rujnu 2017. godine prihodi od turizma iznosili su pet milijardi i 992 milijuna eura od stranih gostiju, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine (pet milijardi i 459 milijuna eura) predstavlja rast od 10 posto, odnosno 533 milijuna eura.
U prvih devet mjeseci udio prihoda od putovanja - turizma u ukupnom BDP-u u tekućim cijenama iznosio je 24 posto što je za 0,9 postotnih poena više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Izvor: www.net.hr