• hr
  • en
  • de
  • it

Hrvatski otok proglašen drugom najboljom destinacijom na svijetu u 2018. godini

SPECIJALIZIRANI američki portal Food, Wine&Travel Magazine sastavio je listu 11 najboljih destinacija za putovanja u ovoj godini, a na drugo mjesto stavio je otok Lošinj. To je jedan od razloga zašto u Turističkoj zajednici grada Mali Lošinj vjeruju da taj otok ove godine očekuje nastavak pozitivnih turističkih trendova s barem jedan posto više noćenja nego u odličnoj 2017. godini.
Prvi na toj listi, ispred Lošinja, japanski je grad Tokio, a iza su Abruzzo u Italiji, Fredericton u Kanadi, francuski Bordeaux, talijanski Capri, Sri Lanka, jezero Constance u Njemačkoj, mađarski glavni grad Budimpešta, Jordan i Solomonski Otoci.
Ta su odredišta kao najbolja za putovanja u svijetu ove godine izabrali američki blogeri i putopisci, a za otok Lošinj naglasili su da je to hrvatski otok vitalnosti, koji ostaje u sjećanju zbog prekrasne obale, kristalno čistog mora i svježeg morskog zraka. Također hvale ljepote uvale Čikat, ponudu hotela i vrhunske spa programe, ali i jedinstveni Muzej Apoksiomena koji oduševljava, kao i otočku restoransku ponudu te susjedne otoke Ilovik i Cres s poznatom plažom Lubenice.

>>>Ni Hvar ni Korčula: Vogue ovaj nerazvikani hrvatski otok proglasio oazom ljeta<<<
"Otok Lošinj u Hrvatskoj je poznat kao otok vitalnosti na koji su se bogati Europljani stoljećima dolazili odmarati od teških, hladnih zima. Dolazili su na taj majušni otok kako bi pročistili svoja tijela i umove. Doslovno, prije nego što je uopće postojao zdravstveni turizam. Kažu da boravak na otoku poboljšava zdravlje zbog svog svježeg zraka pomiješanog s morskom solju i borovima. No osim toga, predivno mjesto na obali s manje od 10.000 stanovnika i jednostavnim životom. Oduševit ćete se ako provedete neko vrijeme ovdje, na obali s kristalno čistom vodom Mediterana", stoji u članku.
"Veseli nas ovakva i sve slične objave u inozemnim medijima s kojima dobro surađujemo, što će, uz naše aktivnosti, vjerujemo pridonijeti dobroj turističkoj 2018. godini, koju smo aktivno počeli novom promotivnom kampanjom s vizualima i novim sloganom '1 visit is worth 1000 pictures', a kroz godinu u promociji ćemo se fokusirati i na kulturnu, zdravstvenu i ponudu aktivnog odmora", poručuju iz malološinjske Turističke zajednice.
Iznose pritom i završne podatke o fizičkom turističkom prometu za prošlu godinu, u kojoj su s 307,3 tisuće turista i nešto više od 2,33 milijuna noćenja zabilježili poraste od 7 i 6 posto u odnosu na 2016., a čime se Mali Lošinj iznova svrstao među top 10 odredišta u Hrvatskoj, odnosno na šesto mjesto po ostvarenom ukupnom turističkom prometu u 2017.
"Većinu ili 86,3 posto noćenja prošle godine ostvarili su kod nas strani turisti, a domaći 13,7 posto. Gotovo 70 posto stranih turista došlo nam je s četiri najvažnija emitivna tržišta - Slovenije, Njemačke, Austrije i Italije. Njih slijede Česi, Poljaci, Nizozemci, Mađari te gosti iz Švicarske i Slovačke. Najveći broj od ukupnih noćenja ili 35,3 posto ostvaren je u kampovima, potom 19,2 posto u hotelima, a 18 posto u objektima u domaćinstvima", otkrivaju iz Turističke zajednice.

Izvor: www.index.hr