• hr
  • en
  • de
  • it

Hrvatska kao održiva turistička destinacija

Ministar turizma Gari Cappelli će, u četvrtak 29. studenoga 2018. godine, svečano otvoriti konferenciju CROSTO opservatorija pod nazivom „Mjerenje održivosti turizma u praksi". Riječ je o prvoj konferenciji u organizaciji zajedničkog opservatorija Ministarstva turizma i Instituta za turizam kojoj je cilj istaknuti važnost uspostave mjerenja održivosti turizma na svim razinama.
Svečano otvorenje 1. godišnje konferencije CROSTO opservatorija „Mjerenje održivosti turizma u praksi" održat će se u četvrtak, 29. studenog 2018. godine s početkom u 10 sati u Kući Europe, Augusta Cesarca 4, Zagreb.

Konferencija CROSTO opservatorija „Mjerenje održivosti turizma u praksi" održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, a okupit će više od 120 domaćih i međunarodnih stručnjaka iz više od dvadeset zemalja svijeta. Osim domaćih stručnjaka iz područja održivosti (Ministarstvo turizma, Institut za turizam, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske, Grad Dubrovnik i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja), na konferenciji će izlaganja imati i međunarodni stručnjaci iz Svjetske turističke organizacije, Europske komisije, Sveučilišta u Ljubljani te Sveučilišta Surrey.
U nastojanju da se Hrvatska etablira i nametne kao održiva turistička destinacija, pri čemu održivost počiva na jasno utvrđenim i mjerljivim pokazateljima, 2016. godine osnovan je Hrvatski opservatorij održivog razvoja turizma - CROSTO (CROatian Sustainable Tourism Observatory), od strane Instituta za turizam u suradnji s Ministarstvom turizma Republike Hrvatske te trenutno predstavlja jedan od dvadesetak takvih opservatorija u svijetu koji djeluju kao članovi međunarodne mreže INSTO (International Network of Sustainable Tourism Observatories) pod okriljem Svjetske turističke organizacije (The World Tourism Organization - UNWTO). CROSTO je zajednički opservatorij održivog razvoja turizma u okviru kojeg se razvoj turizma, njegovi ekonomski, okolišni, prostorni i društveni učinci prate primjenom sustava pokazatelja ETIS (European Tourism Indicators System) razvijenog od strane Europske komisije.

Izvor:www.mint.hr