• hr
  • en
  • de
  • it

Hrvatska je svjetski lider u charter biznisu

Hrvatska je svjetski lider u čarteru, a da je tome tako potvrđuju i brojke od 3500 čarter plovila, više od 60.000 najmova, 370.000 gostiju i 2,5 milijuna ostvarenih noćenja u čarteru prošle godine, rečeno je na otvaranju specijaliziranog nautičkog sajma International Charter Expo 2016 - ICE'16 i pustolovno-ronilačkog sajma International Adventure Expo 2016 - IAE'16, koji su se protekloga vikenda održali u Zagrebu.
Sajam četvrti put organizira tvrtka Jadranski skiperi, a suorganizator je Hrvatska gospodarska komora (HGK). Kako je objasnio Josip Zaher, potpredsjednik HGK, u Komori su važnost tog sajma prepoznali još dok je bio tek ideja. Novost je sve veća važnost pustolovnog turizma, što je rezultiralo pokretanjem zasebne sajamske priredbe. Tino Prosenik, direktor tvrtke Jadranski skiperi i direktor sajmova, očekuje da će velika potražnja turista za adrenalinskim odmorom već za nekoliko godina učiniti da, zasad ekperimentalni, Adventure Expo postane višestruko veći od sajma nautike, kako u Zagrebu, tako i u svijetu.
"Sve je više stresnih radnih mjesta u Europi i svijetu te se sve više traži aktivni i avanturistički odmor kao terapija na stres. Hrvatska je globalni lider u nautici i čarteru te ne vidim razlog zašto to ne bismo postali i u pustolovnom turizmu", kaže Prosenik. Dodaje da će Hrvatska vjerojatno profitirati od političke i gospodarske nestabilnosti u Turskoj i Grčkoj, koje su nam najveća nautička konkurencija, ali da bi i Hrvatska trebala imati razrađene krizne scenarije za nestabilnosti koje bi i nas mogle pogoditi.
"Ako prodajemo samo sunce i čisto more, havarija jednog tankera može uništiti naš cijeli turizam. Taj se biznis mora razvijati u više smjerova i ne smije u potpunosti ovisiti o jednom ili dvama čimbenicima", upozorava čelnik Jadranskih skipera. Tvrtka Diving centar Foka s Paga bazira svoje poslovanje na aktivnom turizmu. Kako objašnjava njezin vlasnik i direktor Vedran Dorušić, njihova ponuda obuhvaća sve, od ronjenja, windsurfinga, kajaka do svih ostalih morskih aktivnosti.
"Interes je godinama rastao, ali se tijekom krize 2009. i idućih nekoliko godina smanjio. No, lani je došlo do velikog oporavka i prošla godina nam je bila rekordna. Najčešći korisnici naših usluga dolaze iz Skandinavije i s njemačkoga govornog područja", kaže Dorušić, čija tvrtka u sezoni zapošljava 20 radnika. ACI je sinonim za nautičku ponudu, a kako objašnjava Silvana Stiglić, voditeljica odjela za odnose s klijentima u toj tvrtki, u njihovim je marinama na godišnjem vezu oko 500 plovila. "Od 22 naše marine, u 10-ak imamo čarter flote na vezu. Kapacitet će se znatno povećati već u svibnju, kad u Slanom otvaramo marinu Veljko Barbijeri", kaže Stiglić.

Izvor: www.poslovni.hr