• hr
  • en
  • de
  • it

Hrvatska ispunila drugu normu u jedrenju za OI 2016!

Hrvatska ima sigurna najmanje dva mjesta u jedrenju na Olimpijskim igrama u Riu 2016., u muškom i ženskom samcu Laseru i Laser Radialu. Tina Mihelić se kao sedma plasirala u sutrašnji plov za odličja i time potvrdila olimpijsku normu u ženskom samcu. Šime Fantela i Igor Marenić su nakon tri plova drugi u dvojcu. Ponovno dug dan na regatnim poljima Svjetskog prvenstva u jedrenju u Santanderu. Krenulo je žestoko, s 20ak čvorova vjetra, velikim valovima, da bi dan završio ponovno s bonacom, bez da se odjedrio cijeli program. Biskaj je danas pokazao svoje pravo lice, barem do kojih 17 sati. No, iako je bilo puno vjetra regatni odbor iz sigurnosnih razloga nisu uspijeli kapitalizirati uvjete na moru danas. Opet je dio klasa odjedrio samo po jedno jedrenje, a u disciplinama u kojima su se flote već podijelile na finalne skupine jedriličari u srebrnim skupinama nisu niti izašli na more.
Laseraši koji su prvi startali 12. rujna stigli su do same završnice. Tina Mihelić se kao sedma plasirala u sutrašnji plov za odličja za Laser Radial i time Hrvatskoj donijela drugu olimpijsku normu u jedrenju za OI 2016! S obzirom na stanje s bodovima do medalje ne može.
- Glavni cilj je ostvaren, norma je tu, to je najvažnije, šteta što nisam malo bliže borbi za medalje, ali jako teški uvjeti su bili i treba biti zadovoljan i s ovim- kazala je umorno Tina.
Ana Zelić zauzela je 37. mjesto. U Laseru nakon zaista dugo vremena nemamo predstavnika u finalnom plovu za odličja na nekoj važnoj regati. Zadnji put kad Tonči Stipanović nije natjecanje završio među najboljih deset bilo je na regati Europskog kupa u Nizozemskoj u svibnju 2013., a i to je bio jedinstven slučaj nakon dužeg vremena. U Santanderu jednostavno nije išlo.
- Moje jedrenje je bilo katastrofa. Napravili smo jake pripreme i sve je izgledalo super i možda baš što je na treninzima sve izgledalo super sam preopušteno ušao u ovu regatu. To me koštalo koncentracije, krivih odluka i nije moglo bolje. Šteta, sezona je bila izvrsna kao i prošle godine, i opet je nisam zatvorio baš kako treba. Nadam se da ćemo izvući pouku i da se neće ponoviti, da dočekamo ponovno medalju sa svjetskog prvenstva - komentirao je Stipanović.
Filipu Jurišiću je pripalo 46. mjesto.

Dvojci u klasi 470 još uvijek nisu završili kvalifikacije, u četiri dana su odradili samo tri plova, tako da kvalifikacije još nisu završili. Srećom, Šime Fantela i Igor Marenić stoički podnose sve izazove koje im Santander baca, i nakon tri plova su na drugom mjestu.
- Izazovno je danas bilo na moru zaista, najprije ujutro vrlo jak vjetar, visoki valovi, pa smo se vratili na kopno za novu podjelu na skupine, ponovno isplovili, ali nažalost poslijepodne nismo ništa uspjeli odjedriti. Jedrimo dobro, to je najvažnije i sigurno idemo dalje. U današnjem jedinom plovu bili smo treći - kaže Igor Marenić.
Odlični hrvatski kormilari u Finnu, u finalnu zlatnu skupinu nakon četiri plova plasirala su se čak četvorica, što nismo nikad imali: 6. Ivan Kljaković Gašpić, 8. Milan Vujasinović, 23. Josip Olujić, 30. Nenad Bugarin. U srebrnoj skupini ostao je samo Dan Lovrović na 66. mjestu.
- Bilo je dosta teško i nepredvidivo, cijeli dan nikako da mi se poslože kockice, sve strateške odluke su bile mrvicu pogrešne, tako da sam se svaki put izvlačio kroz regatu. Zadovoljan sam s rezultatom, s jedrenjem ne baš toliko, ali sutra je novi dan - samokritičan je bio Kljaković Gašpić.
Flota klase 49er bila je skoro do 20 sati na moru da bi okončali kvalifikacije, i uspijelo im je, pet jedrenja, Pavle Kostov i Petar Cupać su kao 15. ušli u finalnu zlatnu skupinu.
- Jako naporan dan, ujutro smo jedrili po stvarno jakom vjetru, na granici regularnosti, podatak da je samo 17 posada od 40 ušlo u cilj dovoljno govori, svi ostali nisu uspijeli završiti taj plov. I mi smo nažalost imali dva prevrtanja, ali 13. mjesto za takve uvjete na moru ok rezultat. Nakon toga su nas poslali na kopno, jer smo se stvarno svi spašavali, i poslijepodne još dva plova. Sve u svemu nije baš ono što smo danas htijeli napraviti, ali ušli smo u zlatnu skupinu i sad borba za plov za odličja - ispričao nam je Cupać.
Dakle, zasad jedno finale i dvije sigurne olimpijske norme za Rio. U još dvije discipline su se naši jedriličari plasirali u finalnu zlatnu skupinu, gdje će nastaviti nadmetanje za dobre rezultate i mjesto na OI. Za očekivati je da će to ostvariti i Fantela/Marenić, kad konačno završe kvalifikacije za ovu disciplinu. Još su četiri dana do kraja prvenstva. Sutra natjecanje završava za laseraše, 19. rujna za daskaše, 20. rujna za 470, 21. rujna za 49er i Finn.

Izvor: www.hjs.hr