• hr
  • en
  • de
  • it

Hrvatska čarter flota drži 40 posto svjetske flote plovila za najam

Kroz hrvatske luke nautičkog turizma prošle godine prošle su 202 tisuće plovila. Morske luke ostvarile su prihod od 855 milijuna kuna, 11 posto više nego godinu prije, izvještava HRT

To su samo dva podatka velikog prometa kojeg nautika ostvaruje na hrvatskoj obali, a nautičari tradicionalno otvaraju i zatvaraju sezonu te se gotovo približavaju cjelogodišnjem proizvodu, donosi HRT.
Zadnji podaci pokazuju da hrvatska čarter flota drži gotovo 40 posto svjetske flote plovila za najam, što Hrvatsku potvrđuje kao jednu od top destinacija za ovaj segment turizma.

Na pitanje kako se snalaze u takvim uvjetima, Luka Šangulin iz Udruženja čarteraša iz Zadra kaže da se muče s bookingom.
'U odnosu na konkurenciju, na Grčku, Italiju i Španjolsku, mi za isti tip broda postižemo puno nižu cijenu. Mogući razlozi za to su povećanje broja plovila i slabija promocija u odnosu na konkurenciju. Trebamo se zapitati kamo to sve vodi', rekao je Šangulin za HRT.

Sean Lisjak iz Udruženja marina iz Pule rekao je kako podaci pokazuju da veliki broj marina gubi broj gostiju.
'Taj se trend nastavlja, zbog drastičnog povećanja boravišne pristojbe koje je stvorilo kontraefekt. Pogrešna je percepcija naših klijenata kao ljudi koji imaju toliko novca da im nije problem platiti u ovom slučaju osam i pol puta više. Svi su oni već dosta familijarni s nama i naravno da paze na svaki euro i kunu. Nije im žao dati ako znaju što time dobivaju. U slučaju boravišne pristojbe vjerujem da se odluka donijela bez konzultacije sa strukom i da je drastična', rekao je Lisjak.

Izvor: www.tportal.hr