• hr
  • en
  • de
  • it

Hrvati uređuju topovnjaču koja je gađala Dubrovnik

Raketna topovnjača 405, koja je tijekom Domovinskog rata bila u aktivnom sastavu Ratne mornarice Crne Gore i granatirala Dubrovnik, ubrzo će, prema projektu renomiranog Brodarskog instituta Zagreb, biti pretvorena u patrolni brod.
Ministarstvo obrane Crne Gore je za tu svrhu već odvojilo šesto tisuća eura, a topovnjača će nakon nedavnog boravka u doku u škveru luke Bijela u Boki kotorskoj krenuti prema luci Bar, gdje bi se trebala obaviti planirana preinaka.

Ratna mornarica Crne Gore ubrzo raspisuje i natječaj za preinaku još jedne raketne topovnjače u patrolni brod, ovaj put topovnjače s oznakom "406".
Stručnjaci koje smo kontaktirali ističu da u Baru slijedi demontaža lansera protubrodskih raketa tipa "styx" i krmene filter-kućice na čijem će se mjestu ugraditi hidraulična dizalica nosivosti tri tone, te ležaj za brzi RHIB čamac od 6,5 metara za boarding pri kontrolama na moru. Inače, topovnjača, tj. budući patrolni brod, dugačka je 45, a široka 7,7 metara i zadržat će svoje aktualno glavno artiljerijsko naoružanje - dva bofors-topa kalibra 57 mm, dok će pogonski MTU strojevi biti demontirani i ponovno postavljeni na brod koji će dobiti i tri nova, pomoćna dizelska agregata za proizvodnju struje.
Zbog visoke potrošnje goriva, dvije plinske turbine Rols Royce Proteus bit će uklonjene i konzervirane, ali im nismo doznali buduću namjenu. Stoga patrolni brod neće, kao nekad topovnjača, postizati brzinu od 40 nego tek 22 čvora.
Patrolnom brodu ostaje sustav za upravljanje bojevim gađanjem 9LV-209 koji je od presudnog značenja za učinkovito djelovanje bofors-topova i bit će moderniziran ugradnjom IC infracrvene kamere i laserskog daljinomjera.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr