• hr
  • en
  • de
  • it

Hrvati na brodu na Atlantiku spasili 4 jedriličara i - buldoga!

hr

S jedrilice su spasili troje francuskih državljana, majku, oca i dijete (16) te portugalsku državljanku koja im je ujedno bila i skiperica. S njima je bio i francuski buldog. Svi su prošli bez ozljeda.

Brod MV Sunda grčkog brodara Seastar pod zapovjedništvom riječkog kapetana Ivana Veršića spasila je četvero jedriličara iz olujom zahvaćenog Atlantika 10. siječnja. Njihova je jedrilica ostala bez pogona, a uz četiri člana posade našao se i francuski buldog.

- Uspostavili smo kontakt putem VHF radija i saznali da je s posadom sve u redu, jedino što su umorni. Dogovorili smo odgodu spašavanja za sljedeće jutro zbog vremenskih neprilika i noći. Nedugo potom uspostavili smo i prvi vizualni kontakt s jedrilicom, a cijelu noć ostajemo u blizini u slučaju hitnoće - objasnio je kapetan Veršić za Novi list.
Osim njega, na MV Sunda plove još dvojica hrvatskih časnika - prvi časnik palube Ivan Moro iz Sinja te drugi časnik palube Saša Katavić iz Kaštela.
Iduće jutros su pet puta morali prekidati akciju spašavanja zbog lošeg vremena. No, stalno su tražili najpovoljniji kurs da ih zaklone i približe brodu na što sigurniji način. Valovi su bili i dalje visoki četiri metra.
- Uspijevamo zaustaviti brod dovoljno blizu njih i dobaciti im "Line Throwing App" i polako oko 15.05 sati su nam "alongside" sa desne bande kod štive broj 2. Uspijevamo jedrilicu zadržati desetak minuta, dok se posada nije prebacila na naš brod - opisao je Veršić.
S jedrilice su spasili troje francuskih državljana, majku, oca i dijete (16) te portugalsku državljanku koja im je ujedno bila i skiperica. S njima je bio i francuski buldog. Svi su prošli bez ozljeda tijekom spašavanja.
Jedrilica je napuštena, a posada se jučer popodne iskrcala u brazilskoj luci Macapa. 

Izvor: www.24sata.hr