• hr
  • en
  • de
  • it

Hotelijeri su u ozbiljnoj drami

hr

Pandemija koronavirusa pogodila je svijet i preko noći naglavačke preokrenula cijela gospodarstva. Najteže je pogođen turizam, za koji se globalno planira pad od 30-ak posto, što je posebno opasno za Hrvatsku, u kojoj turizam izravno generira ravno petinu BDP-a, a neizravno i puno više. Mali obrtnici, vlasnici jednog ili nekolicine apartmana, još će nekako i preživjeti, no što je s hotelima i hotelskim lancima? Što će biti s cijelom turističkom sezonom 2020. i može li je spasiti kakav 'preokret u sudačkoj nadoknadi' krajem ljeta ili navala domaćih turista ako stranaca već ne bude, pitali smo Veljka Ostojića, šefa Hrvatske udruge turizma (HUT), i Sanju Čižmar, konzultanticu u hotelijerstvu i direktoricu tvrtke 505 savjetovanje.

Čižmar nam uvodno kaže kako je vrlo neozbiljno prognozirati dinamiku oporavka turističkog prometa jer u ovom trenutku čak ni epidemiološka struka ne može predvidjeti daljnji razvoj krize uzrokovane Covidom-19, no otkriva nam što će sigurno utjecati na oporavak. To je prije svega situacija na emitivnim turističkim tržištima (a za Hrvatsku su najvažnija srednjoeuropska tržišta) i otvaranje granica, ali ne treba zanemariti ni psihološki aspekt povezan sa strahom od moguće pojave drugog vala zaraze koji bi mogao uslijediti nakon popuštanja epidemioloških mjera.

'Sigurno je da će tijekom ove godine u Hrvatskoj u izostanku stranih gostiju dominantno biti domaće, a možda i regionalna tržišta, ali u mnogo manjoj mjeri nego što je to bilo proteklih godina. Logično bi bilo očekivati da će potražnja u većoj mjeri biti usmjerena na manje objekte apartmanskog tipa, gdje je manja cirkulacija gostiju i općenito manji dodir s osobljem i drugim gostima', kaže za tportal Čižmar.

Hotelijeri se, prema njenom mišljenju, realno suočavaju s ozbiljnom situacijom te je u hotelskim kompanijama na snazi krizni menadžment usmjeren na racionalizaciju troškova, očuvanje zaposlenosti i osiguranje novčanog toka za premošćivanje razdoblja bez poslovne aktivnosti. U ovom trenutku razina neizvjesnosti vrlo je velika, tako da se rade krizni planovi za više scenarija, povezanih s očekivanjima dinamike tržišnih kretanja.

Direktor HUT-a Veljko Ostojić rekao nam je kako su velike hotelske kuće od početka pandemije razradile nekoliko scenarija i odgovora na krizu. Koji će se od scenarija i kada aktivirati, ovisit će o raspletu pandemije i procijenjenom turističkom prometu. 'Svi akteri u turizmu, pa tako i hotelske kompanije, imaju osnovni cilj, a to je da se, neovisno o prometu, sačuvaju radna mjesta i osiguraju svi potrebni uvjeti za kvalitetnu pripremu turističke 2021. godine', kaže nam Ostojić i šalje vrlo važnu poruku:
'Smatramo da već sada trebamo konkretizirati mjere za poticaj domaćeg turističkog prometa za ovu i iduće turističke godine, kako su to već učinile i najavile brojne zemlje unutar Europske unije. No za razliku od velikih zemalja, u Hrvatskoj domaći promet ne može nadomjestiti inozemni, čak i kada bismo ga udvostručili. Primjerice, u 2019. godini domaća noćenja iznosila su tek 13 posto od ukupno ostvarenih noćenja.'

S time na umu, pitamo ga je li sezona 2020. za otpis ili se još uvijek možemo nadati uspjehu:

'Nedavne izjave naših epidemiologa i zdravstvenih djelatnika daju nam dozu optimizma. Hrvatska je od početka dobro kontrolirala krizu i daljnje širenje virusa te se nadamo da će i ove godine biti uvjeta da se inozemni gosti dođu odmarati kod nas. Jasno je da se u tom dijelu trebamo okrenuti ponajprije gostima iz destinacija iz kojih se može doći automobilom. Sada nam preostaje pratiti situaciju i vjerovati da će zdravstveno stanje u susjednim destinacijama biti povoljno i da neće doći do zatvaranja granica pojedinih država u okruženju.'

Izvor: www.tportal.hr