• hr
  • en
  • de
  • it

Hoteli ove sezone zapošljavaju preko 20.000 radnika

Gotovo nijedna tvrtka radnike ne traži izvan Hrvatske, jer su i kvote za uvoz radnike ograničene. Vodeće hotelske kompanije u Hrvatskoj ove godine zbog povećane turističke potražnje i otvaranja novih objekata zapošljavaju više radnika nego lani, a u potragu za radnicima, većinom na domaćem tržištu rada, krenule su i ranije nego prije.
Zaključak je to Hininog istraživanja o zapošljavanju radne snage u turizmu ove godine na koje se od 20 odazvalo 13 hotelskih kompanija, a koje u svom sastavu uz hotele imaju i kampove, ugostiteljske objekte, marine i agroturizme.

Prema procjenama s kraja prošle godine, hrvatskom turističkom sektoru ove godine treba oko 20 tisuća novih radnika ili oko pet tisuća više nego lani, pri čemu se iz sektora čuje da je sve teže naći kvalitetne i kvalificirane radnike zbog neadekvatnog sustava strukovnog obrazovanja i odlaska radnika u inozemstvo te unatoč činjenici da je na burzi registrirano oko 40 tisuća nezaposlenih s turističko-ugostiteljskim zanimanjima.
Iako nijedna od tvrtki nije naglasila da ima problema u pronalasku radnika, ipak je većina istaknula da su se ove godine više i ranije potrudili, aktivirajući sve moguće načine traženja radnika, od HZZ-a, preko oglasa, društvenih mreža i korporativnih web stranica, do izravnih kontakata i susreta na terenu gdje predstavnici tvrtki zainteresiranima objašnjavaju što i gdje nude.
Neke tvrtke su, s obzirom na sezonsko otvaranje objekata, kazale da u 'ozbiljniju' potragu za radnicima kreću od veljače, odnosno u ožujku i travnju, što će po potrebi nastaviti i u kasnijim mjesecima. Manji broj njih kaže da su radnike za ovu sezonu već osigurale, pri čemu se takve dosta oslanjanju na svoje tzv. stalne sezonce i domicilno stanovništvo u destinacijama u kojima posluju.
Svim tvrtkama je manje-više zajedničko da za sezonski rad najviše traže konobare, kuhare, sobarice, spremačice, servire, vrtlare, pomoćne radnike u kuhinji, kao i recepcionare, animatore, redare na bazenima, voditelje sportskih aktivnosti te raznih odjela, dok radnike najviše, kao i prošlih godina, osim u destinacijama gdje posluju, traže u kontinentalnim dijelovima zemlje, posebice Slavoniji i Baranji, Sisačko-moslavačkoj županiji te Hrvatskom Zagorju.
Gotovo nijedna tvrtka radnike ne traži izvan Hrvatske, jer su i kvote za uvoz radnike ograničene, a novost je posljednjih godina da sve više tvrtki gradi ili su već izgradile smještajne objekte za radnike s boljim uvjetima stanovanja nego su imali prije, što im ne umanjuje plaće.
U vezi plaća, rijetke su istaknule da plaćaju bolje od prosjeka, većina da su ih malo povećale, a neke da radnike plaćaju slično kao lani i u skladu s trendovima na domaćem (turističkom) tržištu rada, držeći se i uvjete iz kolektivnih ugovora, koji se za svaku godinu iznova pregovaraju sa sindikatom. Za to ove godine Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) najavljuje da će tražiti povećanje minimalne plaće, mada predsjednik STUH-a Eduard Andrić napominje da bi moglo biti teže ostvarivo zbog povećanja stope PDV-a za ugostiteljske usluge.
"Da nije bilo povećanja stope PDV-a, povećanje minimalne plaće bilo bi ostvarivije, i nisam siguran da će poslodavci na to pristati, iako sve teže nalaze kvalitetne radnike. No, potrebno je reći i da oni koji su kvalificirani i imaju specijalne vještine i znanja, poput majstora kuhara, koktela, barmena, sommeliera i sličnih mogu dobro zaraditi", kaže Andrić.

Izvor: www.poslovni.hr