• hr
  • en
  • de
  • it

Horvatinčiću će opet suditi

Tomislavu Horvatinčiću ponovno će suditi za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je smrtno stradao talijanski bračni par, potvrđeno je na šibenskom Općinskom sudu nakon što je Vijeće Županijskog suda u Zadru prihvatilo žalbe tužiteljstva i obrane te ukinulo prvostupanjsku presudu donesenu prije točno godinu dana.
Zbog izazivanja pomorske nesreće u kolovozu 2011. kod Primoštena, gdje je svojim gliserom naletio na jedrilicu bračnog para Salpietro, Horvatinčića je sutkinja šibenskog Općinskog suda Maja Šupe osudila sredinom studenog 2015. na 20 mjeseci zatvora uvjetno, s rokom kušnje od tri godine.
Sutkinja Maja Šupe, koja će ponovo dobiti ovaj predmet, u obrazloženju prvostupanjske presude navela je da je "sud kao olakotne okolnosti cijenio žaljenje, odnos prema djelu i posljedicama djela, spremnost da naknadi štetu obitelji, činjenicu iz kaznene evidencije da je neosuđivan, te da je teškog zdravstvenog stanja, dok posebnih otegotnih okolnosti nije našao."
Presuda iz Šibenika doživjela je teške osude javnosti koja smatra kako je ovo još jedan dokaz lošeg stanja u domaćem pravosuđu, a na "nelogičnosti" u ovoj sudskoj presudu upozoravali su i neki pravnici. Njihove zamjerke bile su da se rijetko daje uvjetna osuda na ovako dugo razdoblje, da je problematično kao olakotnu okolnost uzeti spremnost Horvatinčića da obešteti obitelj stradalih Talijana, tim više što je na suđenju potvrđeno da je on od obitelji tražio obeštećenje zbog uništene jahte te, na kraju, da je sud prihvatio mišljenje vještaka da zagrebački poduzetnik boluje od neočekivanih nesvjestica, a ipak mu nisu zabranili upravljanje motronim vozilima i brodicama.
Šibenska općinska državna odvjetnica Irena Senečić žalila se na tu presudu i na 18 stranica obrazložila zbog čega traži za Horvatinčića bezuvjetni zatvor. Među ostalim, žalila se zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka, pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja kao i zbog odluke o kazni i sigurnosnoj mjeri. "Horvatinčić je postupao iz neizravne namjere, a ne iz nehaja, a čak i takav nehaj zaslužuje bezuvjetan zatvor", izjavila je u travnju ove godine za portal ŠibenikIN. Na presudu se žalila i obrana Horvatinčića, navodeći da je on u trenutku nesreće bio privremeno neubrojiv i bez svijesti pa su smatrali da ga je sud bio dužan osloboditi odgovornosti za smrt Talijana.
Županijski sud u Zadru, koji je kompjuterskim odabirom dobio taj predmet na rješavanje, u cijelosti je ukinuo prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Šibeniku i vratio im predmet na novo suđenje.
- Predsjednica sudskog vijeća opet bi trebala biti sutkinja Maja Šupe jer u odluci više suda u Zadru nije naloženo da taj predmet vodi netko drugi - rekla je Hini glasnogovornica šibenskog Općinskog suda Melina Gulin - Pavlaković.
Jedan od Horvatinčićevih odvjetnika, Branko Baica, jučer je za portal SibenikIN također potvrdio ovu vijest te kazao da je "prvostupanjska presuda ukinuta zbog bitne povrede kaznenog postupka, smatrajući da sadržaj dokaza nije ocijenjen pravilno". To znači da će svi dokazi opet biti izvođeni u Šibeniku, pred istim sudskim vijećem. "Ukratko, borba se nastavlja", kazao je Baica.

Izvor: www.zadarskilist.hr